Menu

Lissabon

Wanneer u in Lissabon uit de haven komt, loopt u de grote brug over en dan rechtsaf om het centrum te bereiken. Van hier gaat een tram richting het oude centrum, Alfama. Taxi’s zullen klaar staan in de haven.

Lissabon staat voor romantiek, cultuur, ontspanning, moderniteit, emotie, kleuren, gastronomie, geschiedenis, natuur en nog veel meer dingen. Het is de stad van de fado (het Portugese levenslied). Proef de sfeer in de Alfama, het oudste gedeelte van Lissabon of wandel door de indrukwekkende Bélem. Een stad die gebouwd is op 7 heuvels, veel schuin lopende straatjes heeft en daarnaast is er heel veel te zien.

De kabelbaan, ook elevador genoemd, is een origineel vervoermiddel, dat ook bij de toeristen erg in trek is. Met de elevador kunt u van de beneden- naar de bovenstad gaan (Bairro Alto) en omgekeerd. In Lissabon is er één echte lift: de Elevador de Santa Justa, ook wel de Elevador do Carmo genaamd. Daarnaast zijn er drie kabelbanen: de Elevador de Bica, de Elevador da Glória en de Elevador da Lavra.

Een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Lissabon is de grote aardbeving van 1755. Tijdens deze aardbeving werd een groot deel van de stad verwoest en werden hele delen van de stad onbewoonbaar. In de jaren hierna werd de stad steen voor steen weer opgebouwd, al zijn wel veel historische gebouwen voorgoed verloren gegaan.
Een aantal van de populairste bezienswaardigheden in Lissabon hebben deze aardbeving doorstaan en kunnen tot op de dag van vandaag bezocht worden. Op andere plaatsen zijn grote pleinen ontstaan, waardoor Lissabon soms erg ruimtelijk aanvoelt.

Bezienswaardigheden in Lissabon

 • Christusbeeld. Een 27 meter hoog Christusbeeld staat op een heuvel en kijkt uit over de Taag.
 • Bélem. Een groot plein waar de wereldkaart op staat afgebeeld. Op deze kaart zijn alle belangrijke gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis afgebeeld.
 • Jeronimus klooster. In dit klooster vindt u mooie decoraties van de zee en verre bestemmingen. Net als de toren van Belem is dit monument beschermd door UNESCO. Op de begraafplaats van het klooster liggen Vasco da Gama en de nationale poëet Luis de Camoes begraven.
 • Aqueduto das Aquas Livres. Dit aquaduct maakt deel uit van een oud watervoorzieningsnet.
 • Casa do Alentejo. Achter een onbeduidende gevel vlak bij het Rossio ligt een indrukwekkend juweel verborgen. U gaat een trap op en plots staat u op een binnenplaats die volledig in Moorse stijl werd gedecoreerd, net zoals het omringende paleis.
 • Basílica da Estrêla. Dit is een opvallend koepelgebouw in het noordwesten van de stad.
 • Jardim da Estrêla. Een 19de eeuws aangelegd park met een weelderige flora, vijvers, een speeltuin, fonteinen en een mooi muziekpaviljoen uit 1884.
 • Castelo de Sâo Jorge. Deze vesting ligt hoog boven Lissabon, op een heuvel van 110 meter.
 •  Biaxa (Lage district). Ongeveer 6 km stroomafwaarts vanaf Belem, komt de rivier in het hart van de stad uit op Praça do Comercia. Hier zijn vele restaurants, bars, cafés en bloemenwinkels.
 • Bairro Alto. Vanaf Baixa gaat er een lift, Santa Justa (sinds 1902) naar Bairro Alto. Dit gebied, ten noorden van Alfama, is bekend om het nachtleven.
 • Alfama. Het oudste gedeelte van Lissabon, een doolhof van smalle straatjes, zo smal dat er geen auto’s door kunnen.
 • Museum dos coches. Een rijtuigenmuseum is gehuisvest in de voormalige rijschool van het Belem Royal Paleis. In twee grote hallen staan 74 paardenkoetsen en rijtuigen die de laatste 4 eeuwen tijdens ceremonies gebruikt werden.

portugal-lissabon-plein-gebouw   portugal-lissabon-brug-kade-rivier   portugal-lissabon-gebouw-straat-tram

Beste tijd voor een cruise naar Lissabon

De beste tijd voor Lissabon, Portugal, is van maart t/m november.

Algemene informatie over Lissabon

Valuta
De valuta in Lissabon is de Euro.

Haveninformatie
De haven van Lissabon heeft 5 aanlegplaatsen voor cruiseschepen – Santa Apolonia, Santa Apolonia Jusante, Alcantara, Rocha Conde d’Obidos (ook bekend als “da Rocha”) en de nieuwe kade Jardim do Tabaco. Alcantara en Rocha bevinden zich dicht bij de brug Ponte 25 de Abril (beroemde stadsattractie). Op het plein Praca do Comercio bevindt zich het VVV-kantoor van Lissabon, vanwaar u gratis een stadsrondrit kunt krijgen.

Portugal-lissabon-haven-map.jpg   Portugal-lissabon-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Lissabon is, net als de meeste Europese hoofdsteden, bij uitstek geschikt als je op zoek bent naar een plek om lekker te geen shoppen! De volgende winkelcentra zijn erg populair:

  • Amoreiras Shopping Center
  • Colombo
  • Vasco da Gama
  • Wijk Chiado/Rua
  • Carmo
  • Baiza


Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan