Menu

Lissabon

Wanneer u in Lissabon uit de haven komt, loopt u de grote brug over en dan rechtsaf om het centrum te bereiken. Van hier gaat een tram richting het oude centrum, Alfama. Taxi’s zullen klaar staan in de haven.

Lissabon staat voor romantiek, cultuur, ontspanning, moderniteit, emotie, kleuren, gastronomie, geschiedenis, natuur en nog veel meer dingen. De stad van de fado (het Portugese levenslied). Proef de sfeer in de Alfama, het oudste gedeelte van Lissabon of wandel door de indrukwekkende Bélem. Een stad die gebouwd is op 7 heuvels, heeft veel schuin lopende straatjes en er is heel veel te zien.

Kabelbaan ook elevador genoemd, een origineel vervoermiddel, dat ook bij de toeristen erg in trek is. Met de elevador kunt u van de beneden- naar de bovenstad gaan (Bairro Alto) en omgekeerd. In Lissabon is er één echte lift: de Elevador de Santa Justa, ookwel de Elevador do Carmo genaamd. Daarnaast zijn er drie kabelbanen: de Elevador de Bica, de Elevador da Glória en de Elevador da Lavra.

Volgens de legendes is Lissabon gesticht door de Griek Odysseus tijdens zijn reis de Odyssee. Of dit klopt valt natuurlijk niet te controleren. Wat wel zeker is; dat Lissabon al in de twaalfde eeuw voor Christus is gesticht als handelspost door de Feniciërs. Vanaf de tweede eeuw voor Christus totdat het Romeinse Rijk uit elkaar viel was Lissabon en het grootste deel van het huidige Portugal onderdeel van het Romeinse Rijk. Later behoorde Lissabon nog tot het Moorse Rijk. In de twaalfde eeuw werd de stad veroverd door Alfons I van Portugal, met behulp van Kruisvaarders. Na de verovering liet de koning het Castelo de São Jorge bouwen om de stad tegen vijandige aanvallen te beschermen.

Een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Lissabon is de grote aardbeving van 1755. Tijdens deze aardbeving werd een groot deel van de stad verwoest en werden hele delen van de stad onbewoonbaar. In de jaren hierna werd de stad steen voor steen weer opgebouwd, al zijn wel veel historische gebouwen voorgoed verloren gegaan.
Een aantal van de populairste bezienswaardigheden in Lissabon hebben deze aardbeving doorstaan en kunnen tot op de dag van vandaag bezocht worden. Op andere plaatsen zijn grote pleinen ontstaan waardoor Lissabon soms erg ruimtelijk aanvoelt.

Bezienswaardigheden

 • Christusbeeld, een 27 meter hoog Christusbeeld staat op een heuvel en kijkt uit over de Taag.
 • Bélem, een groot plein waar de wereldkaart op staat afgebeeld. Op deze kaart zijn alle belangrijke gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis afgebeeld.
  Aan de rand van dit plein staan 2 monumenten: de toren van Bélem, een elegante kleine toren aan de Taag die gebouwd is in de 16de eeuw. Ook staat hier het monument van de ontdekkingsreizigers. Dit is een enorm beeldhouwwerk met een standbeeld van Henry the Navigator voorop, terwijl hij een modelboot in zijn handen houdt. Dit monument is in 1960 gebouwd ter nagedachtenis aan de dood van Henry de Navigator, 500 jaar geleden.
 • Jeronimus klooster, in dit klooster vindt u mooie decoraties van de zee en verre bestemmingen. Net als de toren van Belem is dit monument beschermd door UNESCO. Op de begraafplaats van het klooster liggen Vasco da Gama en de nationale poëet Luis de Camoes begraven.
 • Aqueduto das Aquas Livres, dit aquaduct maakt deel uit van een oud watervoorzieningsnet. De totale boven- en ondergrondse waterleiding met al haar vertakkingen heeft een lengte van bijna 60 km. Dit historische bouwwerk. Links en rechts van het eigenlijke aquaduct lopen voetpaden. Vanaf het aquaduct heeft u een prachtig uitzicht op het Alcântara-dal tot aan de Taag. Het aquaduct boven het Alcântara-dal werd in 1778 voltooid.
 • Casa do Alentejo, achter een onbeduidende gevel vlak bij het Rossio ligt een indrukwekkend juweel verborgen. U gaat een trap op en plots staat u op een binnenplaats die volledig in Moorse stijl werd gedecoreerd, net zoals het omringende paleis. Eerst verkeerde u nog in de drukte van de binnenstad, terwijl u zich nu in een rustig, schaduwrijk oord bevindt, dat net zo goed in een Arabisch land had kunnen liggen. In het midden van de binnenplaats staat een kleine fontein. Er omheen bevinden zich planten en typisch versierde bogen in de door de Arabische cultuur beïnvloede Mudejár-stijl, azulejos en sandelhouten meubels met inlegwerk, balkons en kleine sierzuilen. Het paleis stamt uit het laatste kwart van de 17de eeuw, maar het huidige interieur dateert uit het begin van deze eeuw. Het gebouw is het trefpunt en ontmoetingscentrum van de Alentejo – inwijkelingen uit Lissabon en de omgeving. In het paleis bevinden zich onder meer een rijk gedecoreerde feestzaal en een leeszaal. Op de eerste verdieping van het paleis is een volks restaurant gevestigd, waar specialiteiten uit de Alentejo geserveerd worden.
 • Basílica da Estrêla opvallend koepelgebouw in het noordwesten van de stad. De kerk werd in de tweede helft van de 18de eeuw gebouwd en vond haar oorsprong bij een gelofte van koningin Maria I. Zij zou een kerk bouwen als haar een troonopvolger werd geschonken. En zo gebeurde het. Tegenover de basiliek ligt de.
 • Jardim da Estrêla een 19de eeuws aangelegd park met een weelderige flora, vijvers, een speeltuin, fonteinen en een mooi muziekpaviljoen uit 1884.
 • Castelo de Sâo Jorge, deze vesting ligt hoog boven Lissabon, op een heuvel van 110 meter. Tijdens de Romeinse overheersing bevond zich op deze heuvel een kasteel, dat later ook door de West-Goten en de Moren gebruikt zou worden. In de 12de eeuw en rond 1300 werd het kasteel meer dan eens verbouwd, tot het uit eindelijk een koninklijk paleis werd. Tot 1511 was het de residentie van de Portugese monarchen. Later werd de vesting vooral gebruikt als wapendepot en als gevangenis. In 1755 werden een groot deel van de wallen en het gebouw verwoest door de aardbeving. Tijdens het Salazar-regime werd het kasteel grootscheeps gerestaureerd, zonder daarbij echter de historische ontwerpen tot in de puntjes te volgen. In het centrum van het burchtplantsoen staat nu een muur met tien dikke torens. Binnen de muren vindt u een park, een dierenpaviljoen, fonteinen, banken, beekjes en prachtige wandelpaden. In het vroegere paleis is nu een restaurant gevestigd, het Casa do Leâo. Het restaurant beschikt over een mooi panoramisch terras met een prachtig uitzicht over het stadscentrum, de Taag en de andere oever.
 •  Biaxa (Lage district), ongeveer 6 km stroomafwaarts vanaf Belem, komt de rivier in het hart van de stad uit op Praça do Comercia. Hier zijn vele restaurants, bars, cafés en bloemenwinkels. Het grote plein van Baixa is het Rossio plein. Tussen twee barokke fonteinen staat hier een bronzen beeld van koning Pedro IV.
 • Bairro Alto, vanaf Baixa gaat er een lift, Santa Justa (sinds 1902) naar Bairro Alto. Dit gebied, ten noorden van Alfama, is bekend om het nachtleven. De straatjes zitten in dit eveneens hooggelegen deel van de stad vol met taverna’s, bars en restaurants. Er zijn veel kleine restaurantjes die hun gerechten bij de voordeur als een soort etalage uitstallen.
 • Alfama, het oudste gedeelte van Lissabon, een doolhof van smalle straatjes, zo smal dat er geen auto’s door kunnen. De huizen zijn witgeverfd en gedecoreerd met ijzeren balkons. Hier is de fado geboren. Het hooggelegen Alfama de plek om even uit te rusten op een terrasje of in een van de kleine parkjes.
 • Museum dos coches, een rijtuigenmuseum is gehuisvest in de voormalige rijschool van het Belem Royal Paleis. In twee grote hallen staan 74 paardenkoetsen en rijtuigen die de laatste 4 eeuwen tijdens ceremonies gebruikt werden.

portugal-lissabon-plein-gebouw        portugal-lissabon-brug-kade-rivier        portugal-lissabon-gebouw-straat-tram

Beste tijd
De beste tijd voor Lissabon is van maart t/m november.

Valuta
De valuta in Lissabon is de euro.

Haveninformatie
De haven van Lissabon heeft 5 aanlegplaatsen voor cruiseschepen – Santa Apolonia, Santa Apolonia Jusante, Alcantara, Rocha Conde d’Obidos (ook bekend als “da Rocha”) en de nieuwe kade Jardim do Tabaco. Alcantara en Rocha bevinden zich dicht bij de brug Ponte 25 de Abril (beroemde stadsattractie). Op het plein Praca do Comercio bevindt zich het VVV-kantoor van Lissabon, vanwaar u gratis een stadsrondrit kunt krijgen.

Portugal-lissabon-haven-map.jpg       Portugal-lissabon-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Lissabon is, net als de meeste Europese hoofdsteden, bij uitstek geschikt als je op zoek bent naar een plek om lekker te geen shoppen! De volgende winkelcentra zijn erg populair:

  • Amoreiras Shopping Center
  • Colombo
  • Vasco da Gama
  • Wijk Chiado/Rua
  • Carmo
  • Baiza


Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan