Menu

Klaipeda

Klaipeda is de derde stad van Litouwen. Vanwege de ijsvrije haven is Klaipeda de belangrijkste havenstad van het land. De stad ligt aan de Oostzee bij de plaats waar het Koerse Haf, dat het water van de Memel afvoert, zijn enige doorgang naar zee heeft.

Klaipeda is een moderne stad, met een karakteristieke kade, pakhuizen en vele gebouwen in Duitse stijl. De stad heeft een mengsel van gebouwen in verschillende stijlen: een neogotisch postkantoor, een voormalig gymnasium, het theatergebouw, het oude stadhuis en vele verschillende huizen. De oude stad is gevormd in de 15e en 16e eeuw aan de oevers van de rivier Dane, het waar nog steeds mogelijk is om overblijfselen van het oude kasteel en het vestingwerk te zien.

Lange tijd is Klaipeda onderdeel geweest van Pruisen en heeft dan ook een Duitse uitstraling. De officiële naam van Litouwen was in het verleden Memel. Alleen tussen 1923 en 1939 en na 1945 tot heden is dit Klaipeda. Vanwege het Pruisische en Duitse verleden van deze havenstad, komen er veel Duitse toeristen. Door de stad loopt de rivier Dane. Op de linkeroever van de rivier is de oude stad, en op zijn rechteroever is het moderne stadscentrum.

In de oude stad, de kroon van de stad, is volop bezig met restauratie. De met kinderkopjes aangelegde straten en de antieke lantaarnpalen geven een eigen uitstraling. De architectuur van de stad valt op door zijn vele houten of halfhouten gebouwen met een Duitse uitstraling.

Bezienswaardigheden

  • Theater met aan de voorkant het beeld van Ännchen von Tharau.
  • Klokkenmuseum. U ziet hier de ontwikkeling en de bouw van klokken en horloges en hun stijlen. In het zonnewijzerpark, de achtertuin van het museum, worden ontmoetingen gehouden en concerten beluisterd gegeven door de beiaard in de toren van het nabij gelegen postkantoor.
  • Gemeentelijk Litouws Histories Museum van Klaipeda. Het museum werd in 1924 gevestigd. Alle museum activiteit zijn georienteerd rond conservering, onderzoek, cultiveren en promotie van het historisch erfgoed van Klaipeda.


Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan