Menu

Newcastle

Newcastle upon Tyne, vaak afgekort tot Newcastle, is een stad in de county Tyne and Wear in Noord-Oost Engeland. Newcastle is de belangrijkste stad van Noord-Oost Engeland. Een inwoner van Newcastle wordt ook wel een Geordie genoemd.

De stad werd door de Romeinse keizer Hadrianus gesticht. Nadat de Romeinen uit Engeland waren vertrokken was het de hoofdstad van het koninkrijk Northumbria en werd een belangrijke bedevaartsplaats vanwege de Heilige Bron van de Jezusberg, tegenwoordig Jesmond. Na gevechten met de Denen werd de stad in 1080 bijna volledig vernietigd en werd Monkchester opnieuw opgebouwd als Newcastle. Tijdens de middeleeuwen was de stad de noordelijke grens met Schotland en een belangrijke vestingstad. De stad is enorm gegroeid ten tijde van de Industriële Revolutie, maar de industrie raakte halverwege de 20e eeuw in verval.

Bezienswaardigheden

  • MetroCentre. Het grootste winkelcentrum van Europa. Gelegen buiten het centrum, langs de snelweg bij Dunston (Gateshead) en dichtbij de rivier de Tyne. Er zijn meer dan driehonderd winkels. MetroCentre beslaat een gebied van zo’n 170.000 vierkante meter. Onder meer warenhuizen als Debenhams, House of Fraser en Marks & Spencer zijn er te vinden. En als je af en toe wilt pauzeren… Geen probleem! Je vindt ongetwijfeld een plekje in één van de ruim vijftig restaurants.
  • Millennium Bridge. Een moderne voetgangers- en fietsbrug over de rivier de Tyne. De brug, een architectonisch hoogstandje, werd in november 2000 met een enorme, drijvende kraan op z’n plek gezet. Sinds september 2001 geopend voor publiek.
  • St. James Park. Het stadion van Newcastle United Football Club. Het staat middenin de stad. Voor veel Georgies, zoals de inwoners van Newcastle heten, is het stadion heilig
  • Grainger Market. Een overdekte markt in een historisch pand, midden in het centrum. Gebouwd in de negentiende eeuw. Hier binnenstappen, betekent een reis terug in de tijd. Zo heb je er de kleinste vestiging van Marks & Spencer ter wereld. De winkel bestaat uit zo’n vijf kledingrekken.
  • The Castle Keep. Een kasteel in het centrum van Newcastle, vlakbij de rivier de Tyne. Gebouwd tussen 1168 en 1178. Dit gebeurde in opdracht van Koning Henry II. Het kasteel staat op de plek waar vroeger ook een kasteel stond. Dit kasteel was bij de bouw, eind elfde eeuw, het ‘New Castle upon Tyne’. Het was dus het kasteel waar Newcastle de naam aan te danken heeft.
  • Grey Street. Volgens de meeste inwoners van Newcastle de mooiste straat van de stad. In 2002 door luisteraars van BBC Radio 4 uitgeroepen tot de beste straat van Groot-Brittannië. De straat staat bekend om de Gregoriaanse architectuur.
  • The Sage Gateshead. Hypermodern concertgebouw.
  • Tyne Bridge. Een historische brug. Eén van de in totaal zeven bruggen over de rivier de Tyne. Officieel geopend in 1928 door Koning George V. Vanaf de Romeinse tijd stonden er al bruggen op deze locatie. De totale lengte van de brug bedraagt 389 meter. De Tyne Bridge is groenkleurig. Het is een stalen constructie, die als een halve maan de Tyne overspant.
  • Saint Nicholas Cathedral. Een grote kerk. Gewijd aan de heilige Sint Nicolaas. Gebouwd in 1091 en verwoest door brand in 1216. Daarom werd op dezelfde plek, in 1359, een nieuwe kerk neergezet. Deze werd in de zeventiende eeuw, in 1640, binnen gevallen door de Schotten. Het interieur werd vernield. In 1862 kreeg de kerk de status van kathedraal.
  • The Baltic. Een bekend museum voor moderne kunst. Gevestigd in een oude, gerenoveerde fabriek (een korenmolen).

engeland-newcastle-house.jpg     engeland-newcastle-castle.jpg     engeland-newcastle-bridge-by-night.jpg

Beste tijd
De beste tijd om naar Newcastle te gaan is juni en juli.

Valuta
De valuta in Newcastle is de Engelse pond.

Haveninformatie
De cruisehaven van Newcastle upon Tyne bevindt zich in North Shields, naast de jachthaven van Royal Quays. De faciliteit heeft 2 slaapplaatsen en is geschikt voor liners met een LOA-lengte tot 300 m (985 ft). De maximale passagierscapaciteit van de terminal is 2000.

Engeland-newcastle-haven-map.png     Engeland-newcastle-havenPNG.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Een pubbezoek hoort echt bij Newcastle. De ambachtelijke bier pub, BrewDog, is een aanrader. Deze is gevestigd in de buurt van de kade van Newcastle. De pub bestaat al sinds 1582.

 

 

 

 Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan