Menu

Greenwich

Greenwich is een stadsdeel van de Britse hoofdstad Londen, in het zuidoosten van de metropool, aan de zuidelijke oever van de Theems. Het telt circa 200.000 inwoners (ca. 1980).

Greenwich vormt het nulpunt van het systeem om de lengtepositie op het graadnet van de aarde aan te duiden. In dat systeem bevindt Greenwich zich op de nulmeridiaan of meridiaan van Greenwich (meridiaan = lijn van noordpool naar de Zuidpool). Meer precies gaat deze door het Koninklijk Greenwich Observatorium (de sterrenwacht) die vroeger in Greenwich gevestigd was, maar nu naar Herstmonceux in Sussex verplaatst is. Naar het westen toe noemt men Westerlengte en naar het oosten toe Oosterlengte. Nederland en België liggen ongeveer op 5 graden Oosterlengte.

Greenwich is ook de plaats waaraan de tijdstandaard is afgesproken: als de zon dáár op het hoogste punt staat (in het zuiden), dan is het 12 uur lokale tijd. Dit is later aangeduid als Greenwich Mean Time, oftewel GMT. Deze tijdsaanduiding kent geen zomer- en wintertijd. De Engelse wintertijd is dus gelijk aan GMT, maar gedurende de zomertijd scheelt het een uur.

Bezienswaardigheden
-Greenwich park.Greenwich Park werd in 1433 aangelegd en is daarmee het oudste koninklijke park in Londen. Het 74 hectare grote park ligt op een heuvelrand en biedt je dan ook een schitterend glooiend vergezicht op de stad.
-The Royal Observatory. Dit museum werd gebouwd op de nulmeridiaan, die de aarde in het oostelijk en westelijk halfrond verdeelt. Het museum laat je kennismaken met het verhaal achter de lengtegraad en stelt astronomische instrumenten en navigatiehulpmiddelen tentoon.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan