Menu

Gudvangen

De reis naar Gudvangen brengt u door de meest smalle fjord van Noorwegen, de Nærøyfjord. Zonder meer een adembenemende aangelegenheid. Gudvangen ligt aan het begin van de Nærøyfjord, de mooiste zijarm van de Sognefjord. Zeer diep ingesneden is deze fjord de meest smalle van Noorwegen, een soort Grand Canyon, maar toch weer anders. De bergen langs het dal zijn zo hoog dat de zon ‘s winters het dorp niet meer kan bereiken.

De Sognefjord is de langste en de diepste fjord van Noorwegen; hij dringt met zijn grillige zijarmen 200 km het land in, tot in het gletsjergebied van de Jotunheimen en de Jostedalsbreen. De smalle zijarmen van de fjord hebben zulke steile wanden dat er nauwelijks plaats is voor een dorpje, weide of boomgaard. Het is een indrukwekkende fjord met gletsjers en watervallen. Het meest fascinerende gedeelte ligt na 100 km van de open zee verwijderd. Hier deelt hij zich in verschillende zijarmen met historische en gekleurde dorpjes. Één van deze armen is de Nærøyfjord, die naar het zuidwesten afslaat.

Bezienswaardigheden

  • Voss. Het door besneeuwde bergtoppen omgeven plaatsje ligt aan een meer en is lange tijd een handelscentrum geweest op één van de hoofdroutes tussen West- en Oost-Noorwegen. U kunt ook een wandeling maken bij het meer, Vangsvatnet, of de winkels en cafés in het centrum bezichtigen. Voss is een bekende wintersportplaats. Vanaf het Vangsvatnet kunt u voor een paar honderd kronen een rondvlucht maken met een watervliegtuigje.
  • Flåm. Helemaal aan het begin van de Aurlandsfjord ligt Flåm, een rustig piepklein dorpje, te midden van een immense natuur. De kerkjes van de omliggende dorpjes verwijzen naar de middeleeuwen, zelfs Staafkerkbouw is daar niet vreemd. De Aurlandsfjord en de Nærøyfjord zijn samen een vorkeinde van de Sognefjord. Bij Flåm ligt één van de beroemdste treintrajecten van Europa: Flåmbanen
  • Aurland. Aurland ligt aan de Aurlandfjord, de zuidelijke arm van de Sognefjord. Het wordt ook wel voluit Aurlandsvangen genoemd. Het is een echt fjordplaatsje met een paar oude gebouwen, onder andere het oudste deel van het Vangen-motel en de kerk van Aurland, Vangenkirke, een een gotische kerk uit 1202.
  • Undredal. Dit dorpje is om twee redenen bekend: haar kleine kerk Stavkirke en haar populaire geitenkaas. Hier bevindt zich de kleinste kerk van heel Scandinavië, die plaats biedt aan slechts 40 personen. U kunt in dit dorpje zien hoe de geitenkaas geproduceerd word, zowel de witte- als de bruine geitenkaas. Vroeger werd hier fruit en tabak verbouwd door de boeren, aangezien de gemiddelde temperatuur tamelijk hoog kan zijn tussen de hoge bergen.

noorwegen-Gudvangen-landschap-bergen-water      noorwegen-Gudvangen-boot-vlag-landschap       noorwegen-Gudvangen-kajak-activiteit-landschap

Beste tijd
De beste reistijd voor Gudvangen, Noorwegen, is van juni t/m september.

Valuta
De valuta van Gudvangen is de Noorse kroon.

Haveninformatie
Als ferry- en cruisehaven biedt Gudvangen de volgende faciliteiten – cafetaria-restaurant (capaciteit 250 zitplaatsen) met buitenterras (capaciteit 200 zitplaatsen), Bar Lounge (bier, wijn, sterke drank), 30 kamers te huur (familieappartementen met keuken) , Gudvangen Fjordtell (budgethotel met 10 kamers), twee cadeauwinkels (souvenirs, huid- en bontproducten, sieraden, boeken, kleding, bekers en glazen, cd’s).

noorwegen-Gudvangen-haven-map.png       noorwegen-Gudvangen-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Doe een subtour, erg leuk om te doen.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan