Menu

Olbia

Olbia, een havenstad met 50.000 inwoners, is gelegen aan de noordoostkust van het eiland Sardinië, Italië. Het heeft zijn groei en welvaart te danken aan de ten noorden gelegen Costa Smeralda, het mondaine, exclusieve vakantieparadijs van de Jetset.

Het gebied rondom Olbia is sinds de 8ste eeuw voor Chr. bewoond. De stad Olbia zelf werd in de 6de eeuw voor Chr. door de Carthagers gesticht. Vanaf het begin is de haven van groot belang geweest voor de economie van de stad. De export van graan vormde de belangrijkste inkomstenbron.
De oorspronkelijke betekenis van het woord Olbia is ‘gelukkige stad’.

In de jaren ’60 kende Olbia, door de ontwikkeling van het toerisme in de omgeving, een enorme bloeiperiode. Tegenwoordig strekt de stad zich over een grotere oppervlakte uit dan de provinciehoofdstad Sassari. De enorme expansie dankt de stad aan de haven, die goede verbindingen over zee biedt met het Italiaanse vaste land, en aan de internationale luchthaven.

Bezienswaardigheden in Olbia

 • San Simplicio. Deze romaans-Pisaanse kerk uit de 11de eeuw is gebouwd van granietblokken uit de nabijgelegen Galurastreek. Het is gebouwd op een Romeinse necropool, waarvan aan de binnenkant van de kerk nog diverse sporen te vinden zijn, zoals de grafstenen.
 • San Paolokerk. De 19de eeuwse San Paolo kerk is er een van contrasten. Zo heeft het muren van graniet, maar tegelijk een met kleurrijke tegeltjes versierd koepeldak.
 • Punische muurresten. In de 4de eeuw legden de Carthagers verdedigingswerken aan, waar dit nog de resten van zijn.
 • Stranden. Een paar km ten noorden van Olbia ligt het Pittulongu-strand, een 1km lange, witte zandbaai.
  Iets verderop ligt het Spiaggia il Pellicano, het Pelikaanstrand.
  Ten zuiden van Olbia liggen het Lido del Sole en Le Saline.
 • Kastelen. Op slechts enkele kilometers van Olbia ligt het Castello di Pedres. Een ander kasteel, van Byzantijnse oorsprong, is het Castello di Sa Paulazza. Het is gelegen op een heuveltje, waarop zich voorheen een Nuraghe, een prehistorisch verdedigingswerk, bevond.
 • Porto Cervo. Op 30 km ten noorden van Olbia, in het hart van de Costa Smeralda, ligt Porto Cervo, het walhalla voor de rijken der aarde.
 • Arzachena. Deze plaats in het achterland van de Costa Smeralda is de uitvalsbasis van een bezoek aan drie prehistorische plekken: Nuraghe Albucciu, reuzengraf Coddu Vecchiu bij Luogosanto en necropool Li Muri met het reuzengraf Li Lolghi.

Italië-olbia-zee-vuurtoren   Italië-olbia-zee-strand   Italië-olbia-zee-zonsondergang

Beste tijd voor een cruise naar Olbia

De beste reistijd voor Olbia, Sardinië, is van mei t/m oktober.

Algemene informatie over Olbia

Valuta
De valuta in Olbia is de Euro.

Haveninformatie
Inmiddels is het een soort verdeelstation van toeristen voor heel Sardinië geworden. Een van de vier luchthavens van Sardinië ligt net buiten Olbia. Bovendien komen er veerboten aan vanuit het Italiaanse vaste land. Het is een grote passagiershaven. De helft van de binnenkomende schepen in de haven van Olbia bestaat uit cruiseschepen.
Een groot deel van dit vriendelijke stadje is in 2001 gerenoveerd.

Italië-olbia-cruise-haven-map   Italië-olbia-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Wat leuk is om te doen is een Tuk Tuk wijn en food tour door het gebied. De kosten voor deze tour zijn iets duurder, maar het is zeer de moeite waard om te doen.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan