Menu

Chania (Kreta)

Kreta Kreta (in het Grieks Kriti) is het grootste eiland van Griekenland. Door zijn ligging vormt Kreta de grens die de Egeïsche Zee van de Libische Zee scheidt, de afbaking tussen Europa en Afrika. Het heeft een oppervlakte van 8305 km², dat is een vierde deel van Nederland.

Het langgerekte eiland heeft een lengte van 260 km en is nergens breder dan 60 km. Op het eiland wonen ca. 600 000 Kretenzers. Het eiland is ingedeeld in vier provincies te weten: Chania, Rethimnon, Heraklion en Lassithi. ‘Midden in de wijnkleurige zee ligt het eiland Kreta, schoon, vruchtbaar, door de zee omspoeld? schreef Homerus in de oudheid.

Het eiland bezit boordevol oudheden. Geen enkel Grieks eiland is zo nauw verbonden met de mythologie als juist dit zuidoostelijke deel van Griekenland. Hier ligt de ontstaansgeschiedenis van de westerse wereld en van de hedendaagse beschaving. Het heeft een afwisselend landschap: een ruige en ongerepte bergwereld, vlakten, vele dorpen en een grillige rotskust met veel baaien.

Geschiedenis
Kreta is de bakermat van de Minoïsche cultuur die een belangrijke invloed heeft gehad op het Santorijnse Akrotiri. Op Kreta ontwikkelde zich al 2800 voor Christus een geheel eigen cultuur die naar de legendarische koning Minos de Minoïsche cultuur wordt genoemd en die tussen 2000 en 1400 voor Christus haar grootste bloei beleefde. Men vereerde een godin, Artemis, de godin van de jacht. De meest belangrijke vindplaatsen van Minoïsche kunst zijn bij Knossos en Phaistos. Koning Minos was volgens de mythe een zoon van Zeus en Europa. De rijk ontwikkelde architectuur onder zijn leiding getuigt van een genuanceerde beschaving. In 69 voor Christus werd Kreta door de Romeinen veroverd waarna het eiland aan Constantinopel werd toegewezen. Later aan Venetië (1204), daarom hier en daar Venetiaanse kastelenbouw en weer later (in de 17de eeuw) aan de Turken. Pas in 1913 kwam Kreta binnen de grenzen van Griekenland. Heraklion Heraklion is een drukke, gezellige stad en heeft binnen de muren deels haar oude karakter bewaard. Tot in de jaren 20 woonden er nog heel wat moslims in Heraklion, maar na de bevolkingsuitwisseling met Turkije in 1923 werden de moskeeën gesloopt zonder dat de sfeer van de binnenstad met haar bazaars veranderde; de volle winkels met een mengelmoes van producten bleven. Opvallende figuren zijn de ?prapas? (orthodoxe priesters) met hun wijde zwarte mantels, volle baarden en net hoge zwarte pijpen op hun hoofden. Het grootste deel van de binnenstad wordt omgeven door vestigingsmuren, bastions, forten en poortgebouwen, die door de Venetianen zijn gebouwd in de 15de en de 16de eeuw. De nieuwe stad ligt buiten de muren. De toeristische bezienswaardigheden bevinden zich allemaal dicht bij elkaar, binnen de ommuurde stad. De twee centrale pleinen van Heraklion zijn Plateia Venizelou en Plateia Eleftherias. Plateia Venizelou ligt midden in het centrum en is direct te herkennen aan de Morosini fontein, beter bekend als Leeuwenfontein. Het plein is makkelijk te bereiken vanuit de haven (u houdt rechts aan, langs het water en u gaat links bij 25 Avgoustou).

Bezienswaardigheden

  • Het Archeologische Museum archaiolgikon Mouseion tou Irakleiou? is uniek in de wereld; de Kretenzische kunst is alleen in dit museum te zien. In het buitenland komen Minoïsche oudheden slechts sporadisch voor. De uitgebreide collecties, allen van Kreta afkomstig, geven een volledig overzicht van de Minoïsche cultuur van het eiland, vanaf de jonge steentijd tot de Romeinse periode.
  • Het historische museum van Heraklion Dit museum sluit chronologisch aan bij het archeologische museum, maar wordt veel minder bezocht. In dit museum zijn Venetiaanse kunst en overblijfselen uit de tijd van de Turkse bezetting te bezichtigen. Daarnaast ontbreekt ook de meest recente geschiedenis niet. Dit museum ligt aan de havenpromenade ten westen van de oude haven.
  • Het Paleis van Knossos Vanuit Heraklion is het slechts 6 km naar de opgravingen van Knossos, 3500 tot 4000 jaar geleden het centrum van het Minoïsche Kreta, waarop ook het leven op Santorini was gericht. Knossos werd al in de jonge steentijd bewoond. Dit wordt bewezen door een meer dan 6 meter dikke laag van woningresten, die onder de Minoïsche overblijfselen werden gevonden. De stad telde tussen de 80.000 en 100.000 inwoners. Knossos was de hoofdstad van het rijk van koning Minos. Vanuit deze plaats werd in wezen de basis gelegd voor het huidige Griekenland.
  • Lassithi plateau Dit is een in het binnenland gelegen hoogvlakte met typische plaatselijke dorpjes. Op dit plateau vindt u meer dan 10.000 windmolens. Het is een uniek gezicht als ze allemaal in werking zijn. Kritsa De Cypriotische filmregisseur Mihalis Kakogiannis nam in dit plaatsje in 1964 de magistrale zwart-wit film Zorba de Griek op met megasterren als Anthony Quinn en Alan Bates.

kreta-chania-winkels       kreta-chania-restaurantje      kreta-chania-haventje

Winkelen
Rond het Elefthriaplein in het centrum van Heraklion kunt u erg leuk shoppen.

Haveninformatie
Van de haven naar het centrum is het ca. 20 minuten lopen. De Venetiaanse haven van Chania werd in de 14e eeuw zorgvuldig gebouwd voor commerciële doeleinden en ter bescherming tegen aanvallen van piraten. Tegenwoordig is het een referentiepunt voor de stad Chania en een veel gefotografeerde plek met een vleugje magie! Deze stadshub is gevuld met cafés, restaurants, taverna’s met lokale delicatessen, bars, banketbakkers en kunstwinkels, evenals monumenten die verwijzen naar verschillende historische periodes.

U zult zien dat er een uitgebalanceerde mix is van Kretenzische, Ottomaanse en Venetiaanse elementen, prachtige smalle steegjes door de oude stad en verbazingwekkende architectuur.

Chania-haven-overzicht map-chania-old-town-map

Tip(s) van Captain Cruise
Captain Cruise geeft u graag een speciale tip voor de stad Chania. Bezoek zeker de Samaria kloof De smalste kloof ter wereld, ligt in de Lefka Ori (de witte bergen), op sommige plekken is de kloof slechts vier meter breed. De tocht erdoorheen is afwisselend en spannend, maar ook mogelijk voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan