Menu

Rome (Civitavecchia)

De St. Pieter, de Sixtijnse kapel, de Trevi fontein en het Colosseum. In Rome herleven oude tijden, maar u kunt er ook genieten van ‘la dolce vita’ en de overheerlijke Italiaanse keuken waarvan u in elk steegje en op iedere piazza kunt proeven.

Het cruiseschip meert aan in Civitavecchia op ongeveer 70 km van Rome. De indrukwekkende hoofdstad van Italië ligt aan de rivier de Tiber en werd oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels ten oosten ervan. Op de rechteroever ligt het kleinste staatje ter wereld, Vaticaanstad dat wordt omsloten door Rome. In de oudheid was Rome de belangrijkste stad, maar ook in het Romeinse Rijk. Later werd het bovendien de hoofdstad van de katholieke kerk en daarmee de stad van de Paus.

Slenter door de straatjes van de oude schilderachtige wijk Trastevere. Het lijkt een dorpje op zich te zijn met smalle straatjes en slaperige pleintjes. Treed in de voetsporen van de gladiatoren met een bezoek aan het Colosseum, verwonder u over de schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel, beklim de Spaanse Trappen of werp een muntje in de wereldberoemde Trevi fontein. Zo weet u zeker dat u Rome niet voor het laatst hebt gezien.

Typisch Romeins zijn de smalle, schilderachtige steegjes, middeleeuwse kerkjes en verrukkelijk eten. Maar ook het geluid van claxonnerende auto’s en Vespa’s in het hectische verkeer. Proef een echte Italiaanse cappuccino of espresso in het oudste (1760) en beroemdste café ter wereld: Antico Caffé Greco. In dit chique café gingen veel beroemdheden u al voor.

Bezienswaardigheden

  • Colosseum. Met een bezoek aan het Colosseum in Rome treedt u in de voetsporen van de gladiatoren. In 72 na Christus werd begonnen met de bouw van dit spectaculaire amfitheater. Hier vonden bloederige gevechten plaats tussen gladiatoren voor een uitzinnige menigte van 50.000 mensen.
  • Piazza del Colosseo, Rome
  • Forum Romanum een flonkerend complex van marmeren en gouden paleizen, tempels en markten met zuilengalerijen. Forum Romanum, Via dei Fori Imperiali, Rome
  • Piazza’ Rome telt vele pleinen, van het levendige Piazza di Spagna aan de voet van de Spaanse Trappen en het Piazza del Popolo met de obelisk in het midden tot het Piazza Navona. Volgens de Romeinen het mooiste plein van heel Italië.
  • Trevi fontein (Fontana di Trevi). De beroemdste fontein van Rome neemt een hele muur van het Palazzo Poli in beslag. Het prachtige beeldhouwwerk, met als centrale figuur Neptunus, werd wereldberoemd als decor voor diverse films, maar de bekendste is toch wel de scene uit Federico Fellini’s ‘La Dolce Vita’.
  • Vaticaanstad. Het kleinste staatje ter wereld wordt geregeerd door de Paus en heeft onder andere een eigen rechtssysteem, postkantoor, radiostation en krant (de osservatore Romano). Hier bevindt zich het grootste museumcomplex ter wereld: het Vaticaans Museum met musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. Vaticaanstad wordt bewaakt door de Zwitserse Garde, van oudsher huurlingen.
  • Sixtijnse Kapel. De kapel is vooral bekend vanwege haar fresco’s van Perugino, Botticelli en Ghirlandaio. Het plafond werd tussen 1508 en 1512 beschilderd door Michelangelo, het grootste werk ooit door één kunstenaar gemaakt. Later schilderde hij het Laatste Oordeel achter het altaar.

Italië-rome-trevi-fontein   Italië-rome-ober-eten   Italië-rome-stad-vaticaan-plein

Beste tijd voor een cruise naar Civitavecchia (Rome)

De beste tijd om Rome te bezoeken zijn de lente en herfst. In april, mei, september en oktober.

Algemene informatie over Civitavecchia (Rome)

Valuta
De valauta in Rome is de Euro.

Haveninformatie
Aanlegplaats van het cruiseschip is Molo Vespucci in Civitavecchia. Dit ligt op ongeveer 70 km van Rome. U kunt kiezen voor een excursie van de rederij naar de stad. Als u op eigen gelegenheid de stad wilt bezoeken, kunt u het beste de shuttle nemen naar de ingang van het havengebied, vanaf daar is het zo’n 800 m lopen naar Stazione Termini. U bent in ongeveer een uur reizen naar Rome.
Leonardo da Vinci Fiumicino of Leonardo da Vinci International Airport ligt ten zuidwesten van Rome. De kleinere luchthaven Rome Ciampino ligt ten zuidoosten van het centrum en wordt aangevlogen door budget airlines. In het gunstigste geval is het vanaf beide luchthavens een half uur rijden naar het centrum en een uur naar de haven. Maar in verband met het drukke verkeer kunt u het beste het dubbele rekenen.

Voor het Vaticaan stapt u uit bij station Roma San Pietro. Daar vandaan is het een prettige wandeling richting de Spaanse Trappen. U kunt ook per taxi of minibusje naar de stad reizen, maar u bent wel veel tijd kwijt in de file. Of u huurt een scooter. Houd er rekening mee dat het verkeer druk is en de reistijd naar het schip ruim een uur is.

U kunt Rome prima verkennen per metro, het beschikt namelijk over een goed metronetwerk. Taxi’s op straat aanhouden is lastig, dat lukt beter op taxiverzamelplaatsen. Neem dan de gele taxi’s voorzien van meters. Wel even checken of ze ook aan staan.

Italië-rome-cruise-haven-map  

Tip(s) van Captain Cruise
Er bevinden zich diverse Tourist Information Points in Rome. Bij Stazione Termini zowel binnen (bij perron 4) als bij de hoofduitgang. Maar ook in het centrum bij bijvoorbeeld de Trevi fontein/Via del Corso.

U kunt kiezen uit een eenvoudige maaltijd in een pizzeria, trattoria of osteria of een traditioneel viergangenmenu in een chique restaurant. Dat bestaat uit een antipasti (koude vleesgerechten) of bruschetta (stokbrood met olijfolie en tomaat), Il primo (pasta, soep of risotto), Il Secondi waarbij u kunt kiezen uit vlees of vis. Als dessert is er fruit, kaas of zoete deegwaren (dolce). Behalve klassiekers als pizza en pasta, kunt u ook proeven van het typisch Romeinse kalfsschnitzel ‘Saltimbocca alla Romana’  of ‘Coda alla Vaccinara’, een stoofpot van ossenstaart en groenten. In Rome zijn honderden wijnbars waar u een glaasje lokale, veelal witte, wijn kunt drinken afkomstig van de Castelli Romani, de heuvels rondom de stad.
Let op: voor een zitplaats in een restaurant betaalt u ‘service charge’. Vandaar dat de Italianen zelf hun koffie vaak staand aan de bar drinken.

De Via Nationale bestaat van begin tot eind uit allerlei soorten winkeltjes. Ook de Via del Corso, Via del Tritone, Via cola die Rienzo en de straten rond het PiazzoCampo. Chiquere zaken vindt u aan de Via Veneto, Via del Corso en de Piazza’s (o.a. Piazza di Spagna). Ook een bezoek aan de vlooienmarkt in de wijk Trastevere bij de Porta Portese is de moeite waard.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan