Menu

Brindisi

Brindisi, havenstad en zetel van een aartsbisschop, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is gelegen aan een diepe inham van de oostkust van de provincie Apulië (Puglia). Door de ligging aan de Adriatische Zee heeft het al sinds de oudheid een belangrijk aandeel in de handel met het oosten. Nu is het, behalve een handelshaven, ook een veerhaven met lijnen naar Corfu, Igoumenitsa en Patras. Bovendien is Brindisi een niet onbelangrijke industriestad de bewerking van agrarische producten. Het vliegveld ligt 6 km noordoostelijk van de stad.

De naam Brindisi is afkomstig van het Messapische ‘Brunda’, dat ‘de kop van een hert’ betekent. Het dankt deze naam aan de vorm van de haven. De veilige, beschutte binnenhaven van Brindisi is namelijk hoefijzervormig. Het heeft twee armen: in het westen de Seno di Ponente (600 m lang) met grote scheepswerven en een strandbad, en in het oosten de Seno di Levante (450 m lang) waar zelfs grote schepen aan de kade kunnen aanleggen. Een kanaal – het Canale Pigonati – van 525 m lengte verbindt de twee armen met de buitenhaven. Voor die haven ligt het eiland Sant’ Andrea, met daarop een fort, gebouwd door Ferdinand I van Aragon (1481) tegen Turkse aanvallers.

Bezienswaardigheden

  • Colonna Romana. Aan de Viale Regina Margherita, langs de haven, staat boven een brede trap de Colonna Romana. Het is één van de twee marmeren, 19 meter hoge zuilen die het einde van de Via Appia aangaven. Deze uit 312 voor Christus daterende ‘koningin der wegen’ liep van Rome naar Brindisi. Van de tweede zuil, die in 1528 is omgevallen, is de fundering nog aanwezig. De restanten van deze zuil zijn als gift naar de plaats Lecce overgebracht. Het kapiteel vertoont Romeinse goden.
  • Monumento al Marinaio d’Italia. Aan de overkant van de oude haven staat het 52 meter hoge monument voor de Italiaanse zeevaarders, het Monumento al Marinaio d’Italia. Deze hoge bakstenen toren in de vorm van een scheepsroer, werd in 1933 opgericht voor de gevallenen van de Italiaanse marine tijdens de eerste wereldoorlog. Binnenin bevindt zich een kapel met de 6000 namen van deze zeevaarders. Het is een typisch voorbeeld van de bouw tijdens Mussolini. Vanaf de top van dit monument kunt u een prachtig uitzicht genieten. Het gebouw heeft een lift.
  • Dom. Achter de Romeinse zuil staat de kathedraal. Deze stamt uit de 11de eeuw, maar is na een aardbeving in de 18de eeuw bijna geheel herbouwd naar het originele ontwerp. Bij het altaar zijn stukken van een oude mozaïekvloer uit 1178 blootgelegd. Ook treft u hier een houten kroon uit 1594. In deze kathedraal trouwde Frederik II met zijn tweede vrouw Yolanda, in 1225.
  • Naast de dom ligt het Museo Archeologico Provinciale. Het heeft een rijke verzameling uit de prehistorie, de oudheid (Romeinse portretbeelden) en de middeleeuwen (beeldhouwwerk). Bijzonder is de mariene archeologie. Tegenover het museum ligt de Casa Balsamo (13de eeuw), een huis met een rijk versierd balkon.
  • De ronde kerk San Giovanni al Sepolcro was in de 11de eeuw een doopkapel. In de 13de eeuw was het bezit van de Ridders van het Heilige Graf. Het portaal heeft mooie kapitelen.
  • De San Benedetto, uit 1089, is een kloosterkerk met een prachtig Byzantijns portaal en een Normandische kloostergang.
    Ongeveer een halve kilometer ten westen van de kathedraal, staat het Castello Svevo. Dit kasteel is in 1233 onder keizer Frederik II gebouwd (geen toegang). Voor de bouw is materiaal gebruikt dat afkomstig was uit de oude stadsmuren en andere monumenten. Tijdens beide wereldoorlogen diende het kasteel als een belangrijke marinebasis. Toen koning Vittorio Emanuele III in 1943 naar Brindisi kwam, regeerde hij 5 maanden lang vanuit dit kasteel over Italië.
  • Op 3 km van de oude stad, richting het vliegveld, staat de voormalige kloosterkerk Santa Maria del Casale uit 1322. Deze schitterende, Lombardisch-gotische kerk behoort tot één van de oudste kerken van Apulië. Het heeft een mooi portaal en interessante 14de-eeuwse byzantijnse fresco’s, waaronder een groot ‘Laatste oordeel’. De afbeelding ‘Madonna met ridders’ verwijst naar Brindisi’s belangrijke rol als kruisvaarderhaven.

Italie-Brindisi-Cruise-Haven-Stad-Straat       Italie-Brindisi-Cruise-Haven-Duomo       Italie-Brindisi-Cruise-Haven-uitzicht-stad

Beste tijd
De beste tijd om naar Brindisi, Italië, is van mei t/m oktober.

Valuta
De valuta in Brindisi is de euro.

Haveninformatie
De aanleg plaats van de cruiseschepen is dicht bij het historische stadscentrum.

italie-brindisi-haven-map.jpg       italie-brindisi-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Voor de durfal onder ons is een duik in een natuurlijk zwembad een leuke uitdaging. Spring vanaf de rotsen zo het heldere water in bij de Grotta della Poesia.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan