Menu

Patmos

Hier zijn uw wandelschoenen zeker nodig om de kronkelige weg te volgen naar de ‘Kerk der Openbaring’. Patmos is het meest noordelijk gelegen en kleinste eiland van de Dodecanesos, een Griekse eilandengroep die voor de Zuidwestkust van Turkije ligt.

Patmos is niet alleen voor de orthodoxie, maar voor de hele christenheid een heilig eiland. De hier in ballingschap gezonden evangelist Johannes sloeg namelijk in een grot aan het hallucineren en dat leidde tot zijn Openbaring, het laatste bijbelboek. Pas in de 11de eeuw kreeg deze Apocalyps een staartje, toen voor de Seldsjoeken op de vlucht geslagen monniken op het eiland opdoken.

Patmos wordt ook wel het eiland van de ezeltjes genoemd. Iedere familie heeft er minstens één. Ze werden in eerste instantie gebruikt om de bezoekers over de 1,5 km lange steile weg te vervoeren. De weg leidt van de beschutte haven naar de top van de berg.

Bezienswaardigheden

  • Klooster van Johannes de Apostel. Het klooster van Johannes ligt hoog boven het wonderschone landschap als eerbetoon. Het klooster van Johannes de Theoloog, zoals hij op zijn Grieks wordt genoemd, heeft veel weg van een immense burcht en zijn ontzag inboezemde muren hebben eeuwenlang zoveel afschrikwekkend vermogen gehad, dat het complex nooit geplunderd werd. De plezierigste manier om het klooster en Chóra te bezoeken, is de gang over de oude ‘kalderimi’, die u niet meer dan een half uur zal kosten. U passeert dan het klooster van de Apocalyps, dat om de grot gebouwd is waar Johannes de stem van God hoorde. U ziet hier onder meer het (verzilverde) rotsblok dat hem tot kussen diende en drie spleten in de rotswand wijzen u fijntjes op de alomtegenwoordigheid van de Drie-eenheid.
  • Chóra. Chóra is met zijn vele kerken een prachtig dorp. Toch maakt het in het voor- en najaar, wanneer de meeste huizen op slot zitten, een beetje een verlaten indruk.

Griekenland-patmos-kust-zee-huizen   Griekenland-patmos-kerk   Griekenland-patmos-boot-zee-strand

Beste tijd voor een cruise naar Patmos

De beste tijd om naar Patmos, Griekenland, te gaan is van mei t/m oktober.

Algemene informatie over Patmos

Valuta
De valuta in Patmos is de Euro.

Haveninformatie
Kleinere cruiseschepen leggen soms aan in de kleine havenplaats Skala, maar meestal gaan de cruiseschepen voor anker en gaat u per tender naar de wal. In Skala zijn direct aan de pier veel winkels en restaurantjes. U kunt hier een brommer huren om over het eiland te rijden. Achter de haven loopt een kronkelende weg omhoog naar de ‘Kerk der Openbaring’.

griekenland-patmos-haven-map.png   griekenland-patmos-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
De stranden Psilí Ammos & Agriolívado zijn beide mooie stranden, maar hebben geen eetgelegenheden. Op de lange zandstranden Méli en Kámbos zijn wel taveernes net als op Lampís, maar dit strand kunt u beter vermijden wanneer de meltémi waait. Op loopafstand van het haventje ligt tevens een klein strandje (10 minuten lopen). Op 4 km afstand (in een kwartier per taxi te bereiken) van Skala ligt het strand Grikos. Deze baai is mooi en redelijk beschut.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan