Menu

Korčula

Behalve het oude stadhuis, vlakbij de stadspoort en het dominicanenklooster, bezit Korčula nog talrijke andere bezienswaardigheden uit de rijke historie.

Hoewel de omvang van de oude ommuurde stad op een kleine landtong niet groot is, valt er veel te zien. De monumentale landpoort biedt toegang tot een hoofdstraat, waarop de zijstraten niet haaks, maar enigszins schuin uitkomen, waarbij ze niet tegenover elkaar liggen. Hierdoor heeft men in de winter minder last van de wind.

De hele Dalmatische kuststreek, met inbegrip van de eilanden, had een woelig verleden, maar de grillige geschiedenis van Korčula spant de kroon. De stad werd (volgens een legende) gesticht door de zwervende Trojaanse held Antenor in de 12de eeuw voor Christus. Daarna dreef Korčula mee op de getijden van de historie: Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Kroaten, Hongaren, Bosniërs, Dubrovnik en de enige perioden Venetië, de langste en laatste van 1420 tot 1797.

De meeste gebouwen in de stad dateren uit deze periode. In 1214 werd in Korčula de slavenhandel verboden; de eerste keer in de geschiedenis dat deze maatregel ergens in Europa werd vernomen. In de onrustige tijd van Napoleon (1797-1815) wisselden de heren over Korčula frequent en onregelmatig: Oostenrijk, Frankrijk, Rusland en Engeland. Van 1815 tot 1918 was Korčula Oostenrijks en van 1918 tot 1921 Italiaans. Daarna behoorde het eiland tot het voormalige Joegoslavië. In de Tweede Wereldoorlog werd de Italiaanse bezetting in 1943 door partizanen tot vertrek gedwongen. Honderd dagen later maakten de Duitsers zich meester van Korčula .

Bezienswaardigheden in Korčula

  • Marcus Kathedraal. Op het hoogste punt ligt de Marcus Kathedraal (13-16de eeuw) met Romaanse, gotische en renaissancekenmerken.
  • Marco Polohuis. Achter de Petruskerk staat het Marco Polohuis. Er bestaat een theorie dat deze beroemde reiziger uit de 13de eeuw van Korčula stamde.
  • Stedelijke Museum. Tegenover de 17de eeuwse Paleis van de Abt ligt het renaissancepaleis Gabrielli. Dit is nu het stedelijke museum met archeologische, historische en culturele bezienswaardigheden.
  • Allerheiligenkerk. Aan een smal straatje, dat uitkomt op de oostelijke zeezijde, ligt de Allerheiligenkerk uit de 15de eeuw, in barokstijl verbouwd. Het bouwwerk is door middel van een luchtbrug over de straat verbonden met het gebouw van de Allerheiligenbroederschap (gildenbond), waar een fraaie collectie Kretenzische iconen is gehuisvest.

Kroatië-Korcula-cruise-haven-vlag   Kroatië-Korcula-cruise-haven-uitzicht baai   Kroatië-Korcula-cruise-haven-stad

Beste tijd voor een cruise naar Korčula

De beste tijd om naar Korčula, Kroatië, te gaan is van met t/m oktober.

Algemene informatie over Korčula

Valuta
De valuta in Korčula is de Kroatische kuna.

Haveninformatie
Kleinere cruiseschepen liggen direct aan de kade op een loopafstand van 5 minuten vanaf het stadscentrum. De grotere cruiseschepen gaan voor anker en de passagiers worden met tenderbootjes naar de kade gebracht.

kroatie-Korcula-haven-maps.png   Kroatie-korcula-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Mocht u willen winkelen, dan zijn de winkels doordeweeks over het algemeen geopend van 08.00-20.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn de winkels geopend tot 14.00 uur.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan