Menu

Colon

Colon is een niet-toeristische havenstad van Panama aan de Caribische kust en een waar winkelparadijs wat betreft vele producten. (belastingvrije zone). Panama verbindt Noord- met Zuid Amerika. Het heeft een oppervlakte van 78.200 km2, een lengte van ongeveer 800 km en de breedte varieert tussen 60 en 177 km. Het land grenst in het noorden aan Costa Rica en de Atlantische Oceaan terwijl in het zuiden aan Colombia en de Stille Oceaan. Het heeft kilometers lange fraaie stranden, regenwouden en jungles. De voertaal is Spaans maar er wordt ook veel Engels gesproken in de steden. De bevolking is voor 80% katholiek en 14% procent protestant. De hoofdstad is Panama City.
Colon werd gesticht in 1850 als eindstation van de Panama Spoorlijn die toen onder constructie was. In het begin van zijn historie noemden de Amerikaanse emigranten de stad Aspinwall terwijl de Spaanse bevolking het Colon noemden. De naam Colon is ter ere van Christoffel Columbus. Colon is de havenstad van Panama aan Caribische kust, ligt aan het begin van de Atlantische zijde van ‘t kanaal en had in 2000 een inwoners aantal van 204.000. Het is de belangrijkste belastingvrije zone van Zuid Amerika.

De republiek Panama is een land tussen Costa Rica en Colombia. Deze laatste is belangrijk geweest voor Panama (wat tot Colombia behoorde) aangezien daar een pre-Colombiaanse beschaving was o.a. de Cocle cultuur. Voordat de eerste Spanjaard in 1501 voet zette in dat deel werd het land bewoond door een indianenstam de Kuna geheten en deze wonen nog steeds op de San Blas eilanden . De Spanjaarden vervoerden grote hoeveelheden goud en zilver, van o.a. de Inca’s, via de jungle Camino Real om deze vervolgens naar Spanje te transporteren. Ook piraten en de Engelse avonturier Henry Morgan deden dit. De Spanjaarden kozen in de 18e eeuw ervoor om het goud via Kaap Hoorn te vervoeren en Panama raakte hierdoor in verval. In 1821 werd het een provincie van Colombia. Panama is belangrijk door het kanaal. In 1880 kopen de Fransen een concessie van Colombia om te beginnen met het graafwerk. Negen jaar later gaan ze failliet en Amerika wilt de concessies kopen wat Colombia weigert en een oorlog uitbrak tegen de Verenigde Staten ondersteund door de Panamese vrijheidsstrijders. Op 3 november 1903 verklaarde Panama zich onafhankelijk van Colombia maar deze erkende dit pas in 1921 door betalingen aan de VS. De Kanaalzone werd eigenlijk tot grote woede van de inwoners een soort van VS kolonie. In 1977 tekende president Carter een verdrag waarin de Amerikaanse invloed in de zones aan de weerzijden van het kanaal teniet werd gedaan. Panama is tot heden eigen baas. Panama heeft een democratische staatsvorm met een president.

Panama heeft een prachtige natuur waar onder de eilanden, bergen, regenwoud en jungles waarvan 1/3e deel beschermd gebied is. Er zijn vele diersoorten zoals, jaguars, apen, krokodillen en kaaimannen, 940 vogelsoorten en in zee walvissen en dolfijnen. Parque Natural Metroolitanao bevat regenwouden met apen, luiaards en meer dan 250 vogelsoorten. Parque Nacional Darie is het meest spectaculaire park met stranden, moerassen, bergen en een enorm aanbod van vogels. Dit park ligt dicht bij de Colombiaanse grens en de Golfo di Panama.

Bezienswaardigheden

  • Fort San Lorenzo ligt aan de rivier de Chagres en zo’n 10 kilometer ten westen van Colon. In dit fort ziet u de Spaanse militaire architectuur verwerkt die dateert uit de 17e en 18e eeuw. In 1980 werd het fort op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.
  • Portobelo National Park is een strandterrein en tropisch klimaat die worden gecombineerd met historische betekenis. Een belangrijke koloniale havennederzetting ontdekt door Christopher Columbus in het begin van de 16e eeuw. De haven, gunstig gelegen voor transportverbindingen met Europa, was de gastheer van een kleurrijke cast van welvarende koloniale grensmensen; Kijk uit voor de begraafplaats van de Engelse ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake.
  • Catedral Inmaculada Condepcion.

panama-colon-beeld-plein-stad      panama-colon-natuur-dieren       panama-colon-strand-spelen

Beste tijd
De beste tijd voor Colon, Panama, is van eind december t/m april dan is het namelijk het droogseizoen.

Valuta
De valuta in Colon, Panama, is de Panamese balboa (PAB).

Haveninformatie
Een auto huren met of zonder chauffeur is prima te doen en de prijzen zijn goed. De bussen, het binnenland in, zijn comfortabel, goedkoop en men kan overal komen. In de stad zijn vele taxi’s en zijn niet duur ,maar spreek wel van te voren een prijs af.

panama-colon-haven-map.jpg      panama-colon-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Colon is de beste plaats voor belastingvrije artikelen.

Water uit de kraan kunt u rustig drinken in Panama, maar eet niet van stalletjes langs de weg. Eet in restaurantjes die er betrouwbaar uitzien. Lokale gerechten zijn o.a. de Sancocho, een pittige stoofschotel met kip, groenten, ui en pepertjes. De Ropa Vieja is een schotel gemaakt met rundvlees. De Ceviche, vis of schepdieren gemarineerd in citroen sap, ui. In Panama wordt vis veelal bereid met kokos of kokosmelk.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan