Menu

St. John’s

Uw cruiseschip ligt in de haven (Heritage Quay) in het centrum van St. John’s waar talrijke winkeltjes, een casino en drinkgelegenheden te vinden zijn. St. John’s gelegen aan een diepe natuurlijke haven is de hoofdstad van Antiqua. Iedere baai heeft hier zijn eigen strandje. Een van de populairste eilanden van de Kleine Antillen is Antigua. Zijn aantrekkingskracht heeft het te danken aan de prachtige stranden. De eilandbewoners beweren dat het er 365 zijn; voor elke dag van het jaar één. Naast de stranden heeft het eiland ook een groot aantal historische bezienswaardigheden.

Met een oppervlakte van 280 km ² is Antigua het grootste eiland van de Britse Leeward Islands in de Bovenwindse eilandengroep; het vormt samen met het nabijgelegen Barbuda en het slechts door zeemeeuwen bewoonde Redonda één staat. Het eiland is omringd door koraalriffen en bestaat voornamelijk uit heuvels van kalksteen rond een centrale vlakte. In het zuidwesten zijn sporen van vroegere vulkanische activiteit. Daar bevindt zich ook het hoogste punt van het eiland, Boggy Peak (414 meter).  Antigua is een bijna rond eiland met aan de kust talloze inhammen en grotten.

Het centrum voor de handel en het toerisme. De meeste winkels, restaurants en banken zijn te vinden tussen Independance Avenue in het oosten en de zee in het westen. Aan de zuidkant van de stad, bij de haven, ligt de markt, die vooral op vrijdag en zaterdag druk bezocht wordt. De talloze boeren en vissers die hun vruchten, groenten, specerijen en vis in de stad aan de man brengen, bieden een kleurrijk schouwspel.

Bezienswaardigheden

 • Market Square
  Court House, gebouwd rond 1750 en tegenwoordig zetel van het parlement. Het gebouw werd in 1843 en 1974 zwaar beschadigd door aardbevingen, maar kon weer gerestaureerd worden.
 • Politiebureau, , dat vroeger in gebruik was als wapenarsenaal. Dit is nog te zien aan het hek dat voor een deel bestaat uit bajonetten en hanen van geweren.
 • Museum van Antiqua en Burbuda, (geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30-16.00 uur & zaterdag 10.00-13.00 uur) met onder andere een collectie van vroeg-Indiaanse voorwerpen, die gevonden zijn op twaalfhonderd verschillende plaatsen. Het museum, troetelkind van de archeoloog Desmond Nicholson, bevat ook een archief met oude documenten en een bibliotheekje.
 • St. John’s Cathedral, De kerk werd in 1683 van hout gebouwd en in 1745 vervangen door een stenen kerk. Tijdens de zware aardbeving in 1843 werd ze verwoest en in 1845 weer herbouwd. Het exterieur is weer van steen, maar het interieur is geheel uit hout opgetrokken. De houten beelden van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist worden verondersteld van een Frans schip afkomstig te zijn, veroverd ten tijde van de Napoleontische oorlogen.
 • Redcliffe Quay. Hier vindt u goed bewaard gebleven 19de eeuwse pandjes met winkeltjes en restaurantjes.
 • Government House. Buiten het centrum, tegenover independance Street vindt u nog het 17de eeuwse Governement House en de Botanical Gardens. In de tuinen zijn prachtige bloeiende struiken, tropische bomen en andere vertegenwoordigers van de vegetatie van het eiland bijeengebracht. Naast de botanische tuin liggen de Recreation Grounds, waar regelmatig cricketwedstrijden worden gespeeld, een populaire sport op het eiland.
 • Marinebasis, aan de zuidkant van het eiland met Nelson’s Dockyard, dat getuigt van het feit dat admiraal Nelson het als thuishaven voor zijn vloot gebruikte. Het was het belangrijkste bolwerk van de Engelse koloniale heerschappij in het Caribische gebied. Het werd gebouwd tussen 1725 en 1746.
 • Admiral’s House is nu een museum dat een aardig beeld geeft van de gebeurtenissen in die tijd. De Admiral’s Inn is nu een hotel-restaurant. Ook de voormalige Officer’s Quarters en de Copper and Lumber Store zijn prachtig gerestaureerd. (Dagelijks geopend van 08.00-16.00 uur).
 • Clarence House. Recht tegenover Nelson’s Dockyard op een heuvel staat dit huis dat werd gebouwd door Prince William Henry (Duke of Clarence), de latere koning William IV. Nu functioneert het als buitenhuis voor de gouverneur van Antigua. (Bezichtiging op afspraak).
 • Shirley Heights. Ten noorden van English Harbour ligt een heuvelrug die in 1787 door generaal W. Henry Shirley met forten werd versterkt. Wanneer u van English Harbour naar Shirley Heights rijdt, ziet u onderweg nog resten van grote forten, kruithuizen en barakken voor de soldaten die de haven moesten bewaken tegen indringers. Het restaurant “Shirley Heights lookout”, dat gevestigd is in een 18de eeuws huis, staat bovenop een klif en geeft een schitterend uitzicht over de haven en een groot deel van het eiland.
 • Indian Town. Dit is één van Antigua’s beschermde natuurgebieden die ook van archeologisch belang zijn. Er zijn voorwerpen en fundamenten van een vroegere nederzetting van Cariben gevonden. Vlakbij hebben de krachtige golven van de Atlantische Oceaan een natuurlijke brug in de rotsen uitgehouwen, Devil’s Bridge genoemd. De golfslag heeft ook gaten in de rotsen geslagen waardoor het water, met de kracht van de branding, als een fontein omhoog spuit.

Munteenheid
De munteenheid is de East Caribbean Dollar (EC$). De Amerikaanse Dollar wordt echter ook vrijwel overal geaccepteerd. De banken zijn geopend van maandag t/m woensdag van 08.00-14.00 uur, donderdag en vrijdag van 08.00-13.00 uur en vrijdag ook van 15.00-17.00 uur.

Taal
Engels (met een zangerig West-Indisch accent) en Patois.

Winkelen
U kunt veel winkeltjes vinden tussen de Independance Street in het oosten en de zee in het westen. Bij Hertitage Quay & Redcliff Quay zijn de tax-free winkeltjes te vinden. Vele boetiekjes en souvenirwinkeltjes vindt u in de St. Mary’s Street en in de High and Long Street.De meeste winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00-17.00 uur.
Souvenirs: Calypso-, reggae en steelbandmuziek, lokale rum.

Stranden
De stranden van Antigua behoren tot de fraaiste van het Caribische gebied. De belangrijkste liggen bij Runaway Bay en het gezellige zandstrand Dickinson Bay, 7 km ten noorden van de hoofdstad St. John’s en bij Five Islands en Lignumvitae Bay ten zuiden van de hoofdstad. Daarnaast heeft vrijwel iedere baai zijn eigen strandje, zodat het eiland maar liefs 365 stranden en strandjes kent.

Het dichtsbijzijnde strand is Millers Beach op ca 8 minuten met een taxi vanaf de haven. U betaalt ca US$ 10 enkele reis.

Vervoer
Wanneer u een auto wilt huren op Antigua, dient u een lokaal rijbewijs te kopen (voor ca. 12 US$ bij het autoverhuurbedrijf). De dagprijs varieert per type auto van ca. 60 US$ tot 100 US$). Het wegennet is uitgebreid en redelijk goed onderhouden. Denkt u er aan dat er links wordt gereden! Enkele verhuurbedrijven: Antigua Car Rental & Hertz.

In het centrum van St. John’s is een busstation en vandaar kunt u met kleine busjes naar o.a. Nelson’s Dockyard (ca. 2 EC$).

Ook kunt u direct vanuit de haven een taxi nemen. De taxi’s werken over het algemeen met vaste prijzen.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan