Menu

Virgin Gorda

Virgin Gorda  is een kleinschalig, intiem en ooit ontdekt door Columbus. Een prachtig eiland met unieke grotten, The Baths die een bezoek de moeite waard zijn. De Britse Maagdeneilanden liggen ten noordoosten van Puerto Rico en zijn samen met de Amerikaanse Maagdeneilanden de meest westelijke van de Bovenwindse eilanden. Ze zijn allen van vulkanische oorsprong.

De Britse Maagdeneilanden bestaan uit meer dan vijftig eilandjes waarvan het grootste deel onbewoond is. De belangrijkste zijn Tortola en Virgin Gorda, die omringd worden door verschillende kleinere eilanden, waarvan Peter Island, Anegada, Guano Island, Joost van Dijke en Mosquito Island de belangrijkste zijn. Tussen de beide eilandengroepen door loopt het Sir Francis Drake Channel, genoemd naar de bekende Engelse piraat.

Virgin Gorda, met 1000 inwoners, is een compleet ander eiland dan het buureiland Tortola. Hier is de natuurlijke omgeving imeer authentiek. Veel eilandjes zijn met veerboten met elkaar verbonden, de afstanden zijn niet al te groot, dus kan men aardig wat zien.

Columbus ontdekte de eilandengroep van de Amerikaanse en de Britse Maagdeneilanden tijdens zijn tweede reis in 1493 en liet ze vervolgens links liggen. De Britse Maagdeneilanden zijn van weinig historisch belang geweest. Gedurende de 16de en 17de eeuw waren de eilanden thuishavens voor piraten, van wie Francis Drake wel de bekendste is geweest. Deze piraat leefde van 1540 tot 1596 en zijn grootste verdienste als kaper is het verslaan van de Spaanse Aramada in 1588 geweest. In deze tijd streden de Spanjaarden, Hollanders, Fransen, Denen en Engelsen om de eilanden meer vanuit strategisch oogpunt dan om het gebied te kolonialiseren en te ontginnen.

In 1628 namen de Engelsen het voor het eerst in bezit. Direct erna vestigden zich enkele Hollanders uit Sint Maarten op Tortola met de bedoeling er suiker te verbouwen. In 1672 werd Tortola echter definitief geannexeerd door de Engelsen. Zij verbouwden er suikerriet en haalden slaven uit Afrika voor de bewerking van de plantages. Na de afschaffing van de slavernij in 1834 raakten de plantages in verval en begonnen de bevrijde slaven hun eigen stukjes grond te verbouwen. De bewoners hadden echter niet voldoende inkomsten en de economie van de eilanden kwam onder grote druk te staan.

Pas sinds de jaren zestig, toen de eilanden door de toeristen werden herontdekt, trekt de economie een grotere mate van zelfstandigheid toen de Britse regering de Executive Council met vijf ministers en het twaalf leden tellende parlement de bevoegdheid gaf de interne zaken zelf te regelen. Vanaf dat zelfde jaar is de Virgin Island Party met als eerste minister H.L. Stoutt onafgebroken aan de macht geweest.

Bezienswaardigheden

  •  The Baths. Op het eiland zijn de unieke grotten The Baths een bezoek waard. Ze zijn ontelbare eeuwen geleden door lavastromen gevormd. De enorme keien liggen her en der verspreid, als door een reuzenhand uitgestrooid.
  • Heerlijke stranden zoals de Little Dix Bay
  • Bitter End Yacht Club vraagt aandacht, vooral door de vele gekeurde boten en zeilen, maar ook het decor van groene heuvels, blue sky en het turquise water.

Britse Maagdeneilanden-Strand-Palmbomen       Britse Maagdeneilanden-virgin gorda-Strand-kitesurfer       Britse Maagdeneilanden-Strand-zee-rotsen

Beste tijd
De beste tijd om naar Virgin Gorda, Britse Maagdeneilanden, is van januari t/m april.

Valuta
De valuta op Virgin Gorda, Britse Maagdeneilanden is de Amerikaanse dollar.

Haveninformatie
De schepen gaan voor anker en de passagiers worden met tenderbootjes aan wal gebracht. Het eiland kent vaste taxitarieven. Er zijn veel zogenaamde safaribussen (open taxibusjes).

maagdeneilanden-virgin-gorda-haven-map.jpg       maagdeneilanden-virgin-gorda-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Recht onder Virgin Gorda ligt nog een handvol kleine eilandjes. Stuk voor stuk pareltjes in de Caribbean. Een daarvan is Norman Island dat met recht ‘schateiland’ wordt genoemd. Hier schreef Robert Stevenson namelijk zijn beroemde boek. The Yacht Harbour Spring Bay The Copper Mine Gorda PeakOntvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan