Menu

Grand Turk

Grand Turk De Turks- en Caicos eilanden worden ook wel de vergeten eilanden genoemd en bevinden zich bijna 960 km ten zuidoosten van Miami en 144 km ten noorden van Haïti. De eilanden groep wordt gevormd door acht grotere en vele kleine eilanden. De Turks- en Caicos eilanden beschikken over 386 km witte zandstranden en helder zeewater en zijn tot dusver aan de vercommercialisering ontkomen.

Volgens de overlevering is de naam van de Turkse eilanden ontleent aan een inheemse cactus waarvan de paarse bloemen iets hebben van een fez, het traditionele Turkse hoofddeksel. De naam Caicos is ofwel ontleend aan het Spaanse woord cayos (eilandjes), of aan de kaart van Della Cosa van rond 1500, waarop de eilanden Yucayo worden genoemd, naar de Yucayo-Indianen die er woonden.

Tegenwoordig wonen er zo een 13.000 mensen op de Turks- en Caicos eilanden. De twee eilandengroepen worden gescheiden door de 2.000 meter diepe en 35 km brede Turks Island Passage. De eilanden worden omringd door een aaneengesloten koraalrif van 368 km.

De eilanden zijn een waar belastingparadijs. Op erfenissen, giften en inkomsten wordt geen belasting geheven. Het bankbedrijf is een toenemende bron van inkomsten, omdat geld hier onbereikbaar voor buitenlandse overheden en belastingdiensten kan worden gestald.

De Turks- en Caicos eilanden hebben een roerige geschiedenis. De Lucaya-Indianen waren de eerste bewoners, maar zij werden door de Spanjaarden tot slaaf gemaakt of gedood. De Turks- en Caicos eilanden werden vermoedelijk door Columbus ontdekt, maar over zijn ontdekking bestaan er twee theorieën. De eerste luidt dat Columbus landde op het kleine eilandje voor de kust van East Caicos dat nu zijn naam draagt. De tweede theorie luidt dat Guanahaní, zoals de Indianen het eiland noemden waar Columbus landde, het huidige Hawks Nest voor Grand Turk is.

Omdat er zulke grote vraagtekens achter de ontdekking van de Turks- en Caicos eilanden door Columbus staan, wordt Ponce de León meestal beschouwd als de ontdekker, omdat hij er in 1515 voor het eerst melding van maakte. In de 16de en de 17de eeuw woonden er op de Turks- en Caicos eilanden enkele zeer beruchte zeerovers, zoals de Bloody Sisters, een bende vrouwen waarvan Anne Bonney en Mary Reid deel uitmaakten.

De eerste permanente kolonisten kwamen in 1678 vanuit Bermuda op Grand Turk aan. Zij zetten de zoutindustrie op die meer als 250 jaar de economische ruggengraat van de eilanden zou zijn. Door de droge wind en de warme zon waren op de zout-eilanden Grand Turk, Salt Cay en South Caicos namelijk zoutpannen gevormd. In 1787 trokken Loyalists, na de Amerikaanse Revolutie gevlucht uit de zuidelijke Amerikaanse kolonies, met hun slaven naar de Caicos eilanden, waar ze katoen- en later sisalplantages opzetten. De ruïnes van hun huizen staan er nog.

Voordat de eilanden Engels bezit werden, hadden ze te maken met invallen door de Spanjaarden en de Fransen. Van 1799 tot 1848 vielen de eilanden onder het bestuur van de Bahamas, maar in 1848 kwamen ze onder het bestuur van Jamaica. In 1874 was er een ernstige economische crisis doordat de zoutindustrie na enkele zware regenseizoenen was geruïneerd. Nadat de eilanden in 1873 door Jamaica waren geannexeerd, bleven ze tot 1962 een provincie van dit eiland. In 1962 werden de eilanden bij de Bahamas gevoegd, tot de Bahamas zelf afhankelijk werden.

Hoewel de Britten geen enkel strategisch of economisch belang bij de eilanden hebben, zijn ze tegenwoordig een Britse kroonkolonie. De gouverneur wordt benoemd door de Engelse koningin en de regering wordt door de eilandbewoners zelf gekozen.

Bezienswaardigheden

 • Een leuke strandbar is Waters Edge, op weg naar het stadje Cockburn Town.
 • Duiken/snorkelen is hier ideaal. Met alle zee flora en fauna kijkt u uw ogen uit. Het water is zo helder dat u tot wel 50 meter diep kunt kijken.
 • Bij de West Wall liggen enkele van de mooiste plekken. Één daarvan wordt McDonalds genoemd, vanwege twee ronde bogen die doen denken aan het logo van de bekende hamburgerketen.
 • Black Coral Forest, waar zoals de naam het al zegt veel zwarte koraal voorkomt. Ten zuiden hiervan is een groot in het koraal ingegroeid anker te vinden, vermoedelijk van een 17de eeuwse schip uit Bermuda.
 • Tiki Hut, hier zien duikers regelmatig schollen adelaarsroggen. Het beste strand op het eiland heet Gouverners Beach, welke direct links van de pier begint en doorloopt tot de hoofdstad Cockburn Town.
 • Salt Cay ligt slecht 14 km van Grand Turk en is gemakkelijk bereikbaar per boot of door een vliegtochtje van 15 minuten. Het eilandje heeft de vorm van een taartpunt en de kust bestaat uit stranden met puur wit zand. Er zijn twee dorpen, enkele kerken, een lagere school, een winkel, een paar hotelletjes en vele verlaten zoutpannen. De sluizen en windmolens die vroeger bij de zoutwinning werden gebruikt, zijn de laatste overblijfselen van de zoutindustrie waaraan het eiland zijn naam heeft te danken.
 • Het eiland Providenciales, of Provo zoals het meestal wordt genoemd, is van de Caicos eilanden het best voor het toerisme ontsloten. Het is het hoogste eiland van de Turks- en Caicos eilanden en wordt ook beschouwt als het mooiste. Door het toerisme is er de laatste jaren erg veel veranderd.
 • Op de Caicos Conch Farm worden grote kroonslakken gekweekt voor de lokale markt en de export. De jaarlijkse productie wordt geschat op 700.000 exemplaren, elk met een waarde van 1 Amerikaanse Dollar. De meest geliefde mascotte van Provo is een Atlantische tuimelaar die de naam Jojo heeft gekregen. Hij zwemt niet in een school met andere dolfijnen, maar zoekt voor de kust van Grace Bay Beach het gezelschap van de mens. Deze wilde dolfijn is nooit getraind, maar toch lijkt hij er plezier in te hebben met de mensen te spelen en te zwemmen.
 • North Caicos zijn vanuit Provo gemakkelijk te bereiken per boot of met de Turks and Caicos National Airline (TCNA). De dienstregeling is echter zeer onregelmatig. Er zijn slechts 3 hotels op North Caicos. Op dit eiland krijgt u een goede indruk van het landelijke leven op de Caicos eilanden. Het strand strekt zich bijna 10 km ononderbroken uit. Er wonen circa 4.000 mensen in de vier dorpjes Bottle Creek, Kew, Whitby en Sandy Point. Dit eiland is per veerboot vanaf North Caicos te bereiken. Het is het grootste eiland van de Caicos-groep, maar er wonen slechts 400 mensen. Het eenzame strand bij de haven is buitengewoon mooi. Aan de noordkust zijn kalksteengrotten waarin stalactieten en stalagmieten in heldere, zoute poelen worden weerspiegeld. In de grotten bij Bemberra en Morimers zijn overblijfselen van de Lucaya- en Arawak-Indianen gevonden.
 • South Caicos is een eiland van veel mogelijkheden maar weinig voorzieningen. Het stadje is klein, maar heeft de beste natuurlijke haven van het Caribisch gebied. Hier is de visindustrie geconcentreerd die schelpdieren en kreeft exporteert. Pine Cay Dit eiland maakt deel uit van de kleine eilandjes tussen North Caicos en Provo. Het is privé-eigendom van een groep mensen die vastbesloten zijn het kwetsbare milieu van de eilanden en de omringende zee te beschermen.
 • Typisch voor de eilanden is het vissen op de Turks- en Caicos eilanden wat zeer populair is. Het jaarlijkse Turks and Caicos Billfish Tournament bij de Turtle Cove Yacht and Tennis Resort in juli op Provo, trekt veel deelnemers die vissen op de grootste soort blauwe marlijn, witte marlijn, bonito, dolfijn en geelvintonijn. Overeenkomstig de milieufilosofie van het eiland moet alle blauwe marlijn van minder dan 90 kg weer worden teruggegooid.

GrandTurk-strand.jpg     GrandTurk-palm.jpg     GrandTurk-hagia-sophia.jpg

Beste tijd 
De beste tijd voor Grand Turk is januari t/m december, waarin je een aangename of warme temperatuur hebt en amper tot middelmatige neerslag.

Valuta
De valuta in Grand Turk is de Amerikaanse dollar.

Haveninformatie
Sommigeschepen liggen erg ver van de pier verwijdert en de vaart duurt ongeveer 15 á 20 minuten. Een informatiebalie waar u plattegronden en brochures van de eilanden kan krijgen treft u bij aankomst op de pier. De pier bevindt zich zo’n 6 km van de stad af en ligt aan het stand.

Taxi’s staan over het algemeen gereed bij de haven. Over de prijs dient u met de taxichauffeur te onderhandelen. Voor een rit naar de hoofdstad van Grand Turk, Cockburn Town, betaalt u circa U.S. $ 7 per persoon. Voor een eiland rondrit betaalt u doorgaans U.S. $20 per persoon.

GrandTurk-haven-map.jpg     GrandTurk-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Voor de kust van Provo liggen enkele van de beste duiklocaties van het hele Caribische gebied. Er zijn steile wanden, grotten, koraalriffen vol dieren en planten. Veel voorkomende vissen zijn naast het zwarte koraal en paarse en oranje sponzen, de tandbaarzen, de donkerblauwe papegaaivis, de kogelvis, de Franse keizersvis, de zaagbaarzen en enkele zeeschildpadden.
Eén van de mooiste punten om bij Provo te duiken ligt voor Northwest Point. In de spleten van de steile wanden kunt u jonge haaien en schildpadden vinden. Scholen snappers en knorvissen zwemmen tussen geweikoralen en enorme hersenkoralen.Ontvang € 40 euro korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie! En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen! Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan