Actieve cruise vakanties, dynamiek op zee!

Gelukkig is het vooroordeel over cruises niet waar. Het is geen bejaardenclub; het is één en al dynamiek. Je kunt op de meeste cruiseschepen klimmen, balsporten doen, zwemmen, fitnessen en op 100 andere wijzen actief zijn.

Gelukkig is het vooroordeel over cruises niet waar. Het is geen bejaardenclub; het is één en al dynamiek. Je kunt op de meeste cruiseschepen klimmen, balsporten doen, zwemmen, fitnessen en op 100 andere wijzen actief zijn.

Er zijn zelfs schepen met een flowrider aan boord. Dit is een permanente, kunstmatige golf van circa twee meter hoog waarop je kunt surfen of bodyboarden. In de FlowRider wordt het water met gemiddeld 50 kilometer per uur rondgepompt. De onderlaag is van zacht materiaal en voelt, wanneer er water overheen stroomt, enigszins aan als een judomat. Vallen doet dus geen pijn.

actieve cruise flowrider

De flowriders vindt je bij enkele schepen van Royal Caribbean. De Freedom of the Seas was de eerste, daarna volgden Liberty of the Seas en Independence of the Seas. De Oasis of the Seas wordt zelfs met 2 flowriders uitgevoerd.

De flowrider geeft goed aan dat rederijen ver willen gaan in het bieden van actief vermaak aan boord van hun schepen. Royal Caribbean gaat hierin misschien wel het meest ver. Op haar nieuwe schepen komen steeds meer faciliteiten voor actieve passagiers. Wat te denken van een heuse ijsbaan aan boord? Of een boksring?

Fitness, hardlopen, klimmen

Maar het zijn niet alleen maar buitennissige faciliteiten. Aan boord van bijna elk cruiseschip is een fitness. Soms is zo'n gym zo groot dat een fitness club op het vasteland er jaloers op kan zijn. Op de modernste schepen zijn aparte ruimten waar spinninglessen en aerobics worden gegeven. Om te zweten tijdens een cruise hoef je niet persé naar een zonnige streek te varen.
Gewend om te hardlopen en denk je op je cruiseschip niet aan je trekken te komen. Nou, als de adrenaline rondgepompt moet worden, kan je dat doen op een loopband in de fitness. Maar op veel schepen is er een sportdek waar ook een hardlooprondje is uitgezet. En als je weet dat een beetje schip een honderd meter lang is, dan weet je ook dat het redelijk rondje is om te trainen.

Actieve cruise Klimwand

Op veel schepen is een klimwand gemaakt. Vaak is de grote schoorsteen daarvoor de uitgelezen plek. Sommige klimroutes zijn behoorlijk pittig en alleen voor gevorderden geschikt. Vakkundige begeleiding is op de schepen aanwezig.

Toch nog energie over aan het eind van een actieve dag? Zoek dan 's avonds de discotheek op en swing tot het ochtendgloren!

Watersporten op het water, dubbel plezier

Zwembaden vinden we op elk cruiseschip. De pools zijn over het algemeen niet zo groot en kunnen bij een dag op zee behoorlijk druk zijn. Toch zie je op menig schip enkele passagiers 's morgens vroeg tientallen baantjes zwemmen om lekker actief de dag te beginnen. In de zwembaden worden ook vaak allerlei activiteiten georganiseerd.

actieve cruise watersporten

De schepen van rederij Seabourn, ook wel Yachts of Seabourn genoemd, zijn ideaal voor degene die van watersport houdt. De rederij heeft kleinere, luxe schepen en heeft ze voorzien van een zogenaamde Marina. De achterzijde wordt opengeklapt en er komt een complete drijvende steiger uit. Seabourn heeft voor haar gasten diverse watersportmaterialen aan boord. Dit varieert van een kleine zeilboot en een banaan voor de kinderen tot waterscooters.

Degenen die van het varen ook een sport willen maken, kunnen natuurlijk boeken op één van de prachtige zeilschepen van Star Clippers. Passagiers zijn niet verplicht te helpen bij het zeilen, maar een paar handen extra wordt soms wel gewaardeerd.

Actief op je bestemming

Daarnaast is het actieve op je cruise natuurlijk niet gebonden aan faciliteiten aan boord. Elk schip doet allerlei havens aan waar mogelijkheden zijn voor de meest uiteenlopende activiteiten. Denk eens over een tocht op een kameel in Tunesië of Libië. Duiken of snorkelen op één van de vele prachtige eilanden in het Caribisch gebied of bij het Great Barrier Reef. Paardrijden op het privé-eiland van de HAL Half Moon Cay; of niet op het eiland maar juist door het water!


Of maak een prachtige tocht onder het gestolde lava van de Etna in Catania. Elke bestemming biedt zijn eigen kansen om inspannend of ontspannend actief te zijn. Er zijn echt te veel activiteiten te ondernemen om hier op te noemen.

Expeditie cruise

En als je cruise helemaal in het kader van actief zijn moet staan, boek dan een expeditie cruise. Een expeditie is niet iets wat men associeert met een cruise. Maar het kan wel degelijk. En voor sommige bestemmingen is het misschien wel de beste manier.

actieve cruise galapagos

Denk maar eens aan een bezoek aan de Galagapos Eilanden. Op een betere wijze kan je dit kwetsbare gebied niet bezoeken. De cruiseschepen blijven op gepaste afstand en met kleine boten bezoek je de prachtige natuur op de eilanden. Of denk aan een bezoek aan Antarctica of tot ver op de Amazone. OK, je zult geen ontdekkingsreiziger zijn, maar je ontdekt wel de mooiste uithoeken van de natuur op een heerlijk comfortabele manier.

Expeditie cruiseschepen zijn kleiner dan de gebruikelijke cruiseschepen. Ook is bij het ontwerp van deze schepen rekening gehouden met het varen op expeditie. De schepen steken minder diep en kunnen daardoor op andere plekken komen dan hun grote broers. Zij bezoeken daardoor makkelijk allerlei landschappelijke wonderen, ondiepe havens of riviermonden.

Expeditie cruiseschepen zijn anders

Cruiseschepen zijn vaak volgepakt met allerlei faciliteiten om iedereen elk uur van de dag te kunnen vermaken. In dat opzicht zijn de expeditie cruiseschepen ingericht naar heel andere eisen. Hier geen theaters en pretwaterparken. Op het expeditie cruiseschip is belangrijk de bibliotheek met boeken over de natuur die je omringd. Een ruimte waar je presentaties krijgt over de flora en fauna. Snelle, wendbare Zodiacs om dichtbij dieren of aan de kust te komen. 

actieve cruise zodiac adventure

Aan boord tref je gelijkgestemde, avontuurlijke types. Mensen die het prachtig vinden om te kajakken tussen de ijsbergen. Of zij die er van genieten om met een kleine boot vlakbij de zwaaiende staartvin van een walvis te varen. Of avonturiers die er voor leven om met een Zodiac op de ijskap dichtbij een kolonie pinguïns afgezet te worden.