Zijn fooien verplicht?

Niet alle cruise rederijen werken met hetzelfde fooiensysteem. Bij de enkele rederijen zijn de fooien bij uw reissom inbegrepen (AIDA Cruises, Costa Cruises, Norwegian Cruise Lines, Silverseas, Seabourn, Azamara, Regent Seven Seas). Captain Cruise laat als eerste ter wereld het bedrag aan fooien direct bij de reissom zien. Bij de meeste rederijen betaalt u de fooien aan boord aan het einde van uw reis. Rederijen geven een richtprijs voor het fooienbedrag per dag, zodat u daar rekening mee kunt houden. Het is zeer ongebruikelijk hier van af te wijken door minder of niets te betalen. Sterker, als u vindt dat de service niet goed was en u geen fooi wilt geven, wacht u een pittige strijd bij het kantoor van de Purser.

Onthoud dat het personeel erg afhankelijk is van de fooi die u geeft tijdens een cruise. Zonder dat bedrag is hun inkomen ondermaats. Gelukkig vinden de meeste cruisepassagiers de service optimaal en betalen zij met genoegen de fooien voor degenen die hun reis onvergetelijk hebben gemaakt.

Hier vindt u een overzicht van het fooienbeleid per rederij:

AIDA Cruises 

De fooien zijn bij AIDA Cruises bij de reissom inbegrepen. AIDA berekent geen servicetoeslag en rekent helemaal niets voor de standaard dranken (koffie, thee, fris, wijn en bier) bij de maaltijden.

Azamara Cruises

De fooien zijn bij Azamara Cruises bij de reissom inbegrepen. Een selectie van non-alcoholisch en alcoholische drankjes zijn reeds inbegrepen in de reissom. De kosten van drankjes buiten deze selectie om worden op de eindafrekening met 18% servicetoeslag verhoogd. Wanneer het schip zich in Spaanse wateren bevindt, is een extra (Spaanse) BTW van toepassing op alle producten en diensten. 

Carnival Cruises

Aan boord van het cruiseschip van Carnival Cruise Line dient u de fooien te voldoen. Een bedrag van $ 13,99* per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw reis verrekend. Voor Suites geldt een bedrag van $ 15,99. Drankjes worden op de eindafrekening met 15% servicetoeslag verhoogd. In Spaanse en/of Italiaanse wateren wordt een extra belasting geheven op producten en services. 

Celebrity Cruises

U dient de fooien aan boord van het cruiseschip van Celebrity Cruises te voldoen. Een bedrag van $ 14,50* per persoon per nacht ($ 15* voor passagiers in de Concierge- en Aquaclass hutten en $ 18* voor passagiers in suites) wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw reis verrekend.

U kunt ervoor kiezen uw fooien vooraf te voldoen (in plaats van aan boord). Deze bedragen € 13,50* per persoon per nacht, € 14* per persoon per nacht voor passagiers in Concierge- en Aquaclass en € 17* per persoon per nacht voor passagiers in suites.

De kosten van drankjes worden op de eindafrekening met 18% servicetoeslag verhoogd. Bevindt het schip zich in Spaanse wateren, dan is een extra (Spaanse) BTW van 8% van toepassing op alle diensten en producten. 

Costa Cruises

Bij rederij Costa Cruises zijn de fooien bij de tarieven Basic, Classic en Premium niet inclusief.
U betaald € 10 per persoon per nacht (vanaf 14 jaar). Kinderen t/m 13 jaar betalen € 35,- per nacht.
De kosten van drankjes worden op de eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag.

 

Crystal Cruises 

Fooien zijn bij Crystal Cruises bij de cruiseprijs inbegrepen. Crystal Cruises hanteert het all-inclusive concept: alle niet alcoholische en geselecteerde alcoholische dranken zijn bij de cruiseprijs inbegrepen.

Cunard Line

Bij cruiserederij Cunard Line dient u de fooien aan boord te voldoen. Een bedrag van $ 11,50* per persoon per nacht ($ 13,50* voor passagiers in Grill hutten) wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven aan het einde van de cruise verrekend. 

De kosten van drankjes worden op uw eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag.

Disney Cruise Line

Aan boord van het cruiseschip van Disney Cruise Line dient u de fooien te voldoen. Een bedrag van $ 13,50  per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw reis verrekend. De kosten van drankjes worden op uw eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag.

Hapag Lloyd Cruises

Fooien zijn bij Hapag Lloyd Cruises bij de cruiseprijs inbegrepen. Voor een uitmuntende service is het geven van een fooi ter uwer discretie. Drankjes worden op de eindafrekening met 15% servicetoeslag verhoogd. 

Holland America Line

Bij rederij Holland America Line dient u de fooien aan boord te voldoen. Een bedrag van $ 14,50* pp per nacht (voor passagiers in suites $ 16,00*)  wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise verrekend. 

De kosten van drankjes worden op uw eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag. Tot een half uur na vertrek uit een Spaanse haven is een extra (Spaanse) BTW van toepassing van 8%.

MSC Cruises

Bij MSC Cruises dient u uw fooien aan boord te voldoen. De fooien worden automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven. Richtlijn bij cruises binnen Europa, Franse Antillen en Cuba: volwassenen € 10* per persoon per nacht (kinderen 0-1 niets, 2-11 jaar € 5,00*).

Richtlijn bij cruises in de Caribbean, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Midden Oosten geldt: $ 12,50 pp (kinderen 3-11 jaar $ 6,25). 

Uitzonderingen: 

Bij Grand Voyages naar Zuid-Afrika, naar Zuid-Amerika en naar Caribbean geldt: volwassenen € 10* per persoon per nacht (kinderen 0-2 niets, 3-11 jaar € 5,00*).  Voor cruises in Zuid-Afrika geldt:  $ 12,50 pp (kinderen 3-11 jaar $ 6,25). 

Er kunnen afwijkingen zijn van bovenstaande. Bij twijfel vraag onze cruise crew.
Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met 15% servicetoeslag. 

MSC Cruises hanteert ook een éénmalige bijdrage van € 1 ($1,50) voor een Unicef programma. Meer informatie vindt u in uw hut aan boord. Wilt u deze bijdrag niet leveren, dan dient u uiterlijk een dag voor terugkeer bij de Receptie aan te geven.

Norwegian Cruise Lines
De fooien zijn bij  Norwegian Cruise Lines $14, 99 per persoon per nacht en voor de haven Suites is dit $ 17.99 per persoon per nacht. 

Oceania Cruises

Bij rederij Oceania Cruises dient u de fooien aan boord te voldoen. Een bedrag van $ 1​6* per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise verrekend. Passagiers in een Penthouse suite of hoger betalen een extra toeslag van $ 7* per persoon per nacht voor de butler.

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes met 18% servicetoeslag verhoogd.

Ponant

De fooien zijn bij de reissom inbegrepen. Ponant hanteert het all-inclusive concept: alle niet alcoholische en geselecteerde alcoholische dranken zijn bij de cruiseprijs inbegrepen.

Princess Cruises 

Aan boord te voldoen. Een bedrag van $ 13,50* per persoon per dag ($ 14,50* voor passagiers in minisuites en $ 15,50 voor passagiers in suites) wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise van Princess Cruises verrekend. 

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met een servicetoeslag van 15%.

Regent Seven Seas Cruises

Bij cruiserederije Regent Seven Seas Cruises zijn de fooien bij de reissom inbegrepen. Ook zijn alle drankjes inbegrepen, evenals geselecteerde excursies.

Royal Caribbean International

Bij Royal Caribbean International cruises dient u aan boord de fooien te voldoen. Een bedrag van $ 14,50* per persoon per nacht ($ 17,50*  voor passagiers in suites) wordt automatisch van uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw cruise verrekend.

U kunt ervoor kiezen uw fooien vooraf te voldoen (in plaats van aan boord). Deze bedragen € 13,50* pp pn, en € 16,50* voor passagiers in Junior Suites en hoger. 

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met 18% servicetoeslag. Wanneer het schip zich in Spaanse wateren begeeft, is er een extra (Spaanse) BTW van toepassing van 8% op alle producten en diensten.

Seabourn Cruises

Seabourn hanteert all-in formule prijzen. Fooien zijn inbegrepen. Als u extra fooi wilt geven, wordt dat uiteraard altijd  op prijs gesteld. Omdat alle drankjes in de prijs zijn begrepen is er ook geen servicetoeslag. Wilt u echter heel bijzondere dranken e.d. bestellen, dan zal er sprake kunnen zijn van bijbetalingen en ook een servicetoeslag van toepassing kunnen zijn. 

Seadream Yacht Club

Bij rederij Seadream Yacht Club zijn de fooien bij de reissom inbegrepen. 

Silversea
Fooien zijn bij de cruiseprijs inbegrepen. Bij Silversea Cruises zijn de meeste dranken, waaronder champagne, wijnen, sterke dranken, speciale koffies en flessen water bij de cruiseprijs inbegrepen.

Star Clippers
Aan boord bij een van de cruiseschepen van Star Clippers te voldoen. Een bedrag van € 8* per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise verrekend. U kunt er ook voor kiezen de fooien te voldoen d.m.v. enveloppen die u bij de receptie kunt afgeven of aan het bedienend personeel zelf. 

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met 15% servicetoeslag.

TUI Cruises

Bij rederij  TUI Cruises zijn de fooien bij de reissom inbegrepen. 

*alle genoemde bedragen zijn gebaseerd op cijfers van 2018 en zijn aan wijzigingen onderhevig.


Gerelateerde vragen