Cruise Antarctica

Cruise Antarctica

Er zijn twee manieren voor een cruise naar Antarctica: met speciale expeditieschepen of met comfortabele cruiseschepen. Captaincruise.nl biedt beide opties. Antarctica, een sprookje per cruiseschip...

Er zijn twee manieren voor een cruise naar Antarctica: met speciale expeditieschepen of met comfortabele cruiseschepen. Captaincruise.nl biedt beide opties.

Antarctica, een sprookje per cruiseschip

Ga mee richting de Zuidpool! De unieke en altijd winterse wereld die Antarctica heet, verwelkomt u met krijsende meeuwen die vlak langs de boeg naar Antarctica pinguinseen visje zoeken en pinguïns die de ijsvlaktes bevolken. De uitgestrektheid van dit gebied is rustgevend en de stilte oorverdovend. De walvissen en orka’s brengen hun groet als zij even boven water komen om adem te halen, de kans om ze te fotograferen is dan ook groot! Vergeet uw zwemkleding niet in te pakken, want zwemmen kan echt in warmwaterbronnen!  

Er zijn twee manieren om een cruise te doen naar Antarctica. In speciaal voor dit doel ontworpen expeditieschepen of in de uiterst comfortabele cruiseschepen.

Expeditie cruiseschepen zijn anders

Cruiseschepen zijn vaak volgepakt met allerlei faciliteiten om iedereen elk uur van de dag te kunnen vermaken. In dat opzicht zijn de expeditie cruiseschepen ingericht naar heel andere eisen. Hier geen theaters en waterpretparken. Op het expeditie cruiseschip is belangrijk de bibliotheek met boeken over de natuur die u omringd. Een ruimte waar u presentaties krijgt over de flora en fauna. Snelle, wendbare Zodiacs om dichtbij dieren of aan de kust te komen.

De expeditie cruiseschepen zijn kleiner dan de gebruikelijke cruiseschepen. Bij het ontwerp van deze schepen is rekening gehouden met het varen op expeditie. Voor reizen naar Antarctica betekent dat onder meer een zwaar verstevigde romp. Sommige schepen zijn zelfs omgebouwde ijsbrekers.  

Antarctica zeehondenAan boord treft u gelijkgestemde, avontuurlijke types. Natuur-mensen die het prachtig vinden om te kajakken tussen de ijsbergen. Of zij die er van genieten om met een kleine boot vlakbij de zwaaiende staartvin van een walvis te varen. Of avonturiers die er voor leven om met een Zodiac op de ijskap dichtbij een kolonie pinguïns afgezet te worden.   

Luxe cruiseschepen gaan minder ver

Als het avontuur belangrijk is, maar het comfort mag er niet te veel onder leiden, dan zijn deze cruises voor u ideaal. De Holland America Line gaat met haar middelgrote schepen ook richting Zuidpool. Deze cruises zijn meer een combinatie van Zuid-Amerika en het begin van Antarctica. De cruise is daardoor heel veelzijdig.

U doet enerzijds bijvoorbeeld Rio de Janeiro, Buenos Aires en Santiago de Chili aan. Anderzijds geniet u van de fjorden en gletsjers in Chili, vaart u door het imponerende Beagle Kanaal via het schitterende Punta Arenas en Ushaia naar Antarctic Sound, ook bezoekt u de ruige Falkland en Shetland Eilanden.  

Antarctica ijsbergenAan boord van deze schepen geniet u van alle comfort en buiten maakt u kennis met machtige ijsbergen in de meest grillige vormen van het diepste ijsblauw. Daarnaast komt u in aanraking met talloze pinguïnsoorten, vogels, zeehonden en zeeleeuwen. Aan boord wordt u door middel van lezingen helemaal op de hoogte gebracht van deze wonderbaarlijke flora en fauna en de excursies worden geleid door deskundigen. Absoluut een 'once in a life-time' ervaring!  

Algemene informatie Antarctica

  
Klimaat
Reisperiode voor zuidpool cruises is het beste in december, januari en februari, dit is tijdens de Arctische zomer.

Antarctica is het droogste en koudste deel van de aarde omgeven door een woeste oceaan. De centraal gelegen hoogvlakte is een soort koude woestijn met een gemiddelde temperatuur van tussen de -50C en - 60C. De iets lager gelegen kustgebieden zijn relatief warmer en kennen een gemiddelde temperatuur tussen -10C en -20C. Het Antarctisch schiereiland is het meest warme gedeelte van Antarctica en is daarom ook gedurende een langere periode goed bereikbaar. Tussen november en half maart is de gemiddelde temperatuur op het schiereiland tussen -5C tot 5C.
 
Geschiedenis
Antarctica wordt wel het laatste continent genoemd, aangezien dit continent als laatste ontdekt werd en er ook lange tijd getwijfeld is over het bestaan van dit gebied. Het lijkt haast onmogelijk dat Antarctica over het hoofd gezien werd, maar toch werd er pas in 1821 voor het eerst voet aan land gezet.

De naam Antarctica dankt het aan de Griekse filosoof Aristoteles. De oude Grieken waren reeds overtuigd van een wereld die rond is. Zij dachten als er in het noorden een koude zone bestaat, dan is dat ook in het zuiden het geval. De Noordpool staat onder het sterrenbeeld van de beer (Arktos in het Grieks), het zuiden daar dus precies tegenover: Ant arktos.

Sneeuw en ijs
Het continent Antarctica meet ca. 12 miljoen km² en is daarmee groter dan Europa of Australië. In de winter verdubbelt het ‘vaste‘ oppervlak door de enorme ijsgroei naar bijna 2,5 x het formaat van Europa. Antarctica ligt gemiddeld maar liefst 2250 meter boven de zeespiegel. Er bovenop ligt nog de dikke ijsmassa die vrijwel het hele oppervlak (ca. 99%) bedekt. Deze ijslaag is op sommige plaatsen zelfs meer dan 4600 meter dik!

Antarctica sneeuw en ijsAangezien de sneeuw niet smelt of weg kan, wordt het jaar na jaar in elkaar gedrukt en ontstaat er de ijsvlakte. Russische wetenschappers hebben proeven gedaan in een 3 kilometer dikke ijslaag en de onderste laag bleek 250.000 jaar oud. Maar liefst 70% van al het zoete water ter wereld ligt hier opgeslagen in het ijs en de zeespiegel zou ca. 60 meter stijgen als het ijs zou smelten.

Eigenlijk bestaat Antarctica uit 2 delen. Het oude westelijke deel is maar liefst 3,9 miljard jaar oud en wordt door een langgerekte bergketen van het slechts 700 miljoen jaar oude oostelijke gedeelte gescheiden. Veelal kent het continent een vulkanische oorsprong, er zijn nog talloze vulkanen te vinden, en ook de eilanden rondom het vasteland zijn oude vulkanen.

Antarctica en de Antarctische eilanden zijn één van de laatste echt ongerepte gebieden ter wereld. Het mysterieuze Witte Continent, met zijn veelkleurige ijsschotsen, glanzende gletsjers en majestueuze torenhoge witte bergen bieden een prachtig aanzicht en zijn uitermate geschikt om de mooiste plaatjes te schieten.

Bewoners
Het eiland kent geen oorspronkelijke menselijke bewoners, dus het is nog bijna zo ongerept zoals moeder natuur haar gevormd heeft. De bevolking van Antarctica wordt geschat op zo’n 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar een aantal regeringen houdt permanente onderzoeksstations open.
 
Antarctica vogelDe oorspronkelijke bewoners van Antarctica komt u overal tegen. De duizenden pinguïns, walvissen, robben, vogels en vissen leven met name aan de voedselrijke kusten van Antarctica. Het mooie is dat deze dieren vrijwel nooit mensen gezien hebben en dus eerder nieuwsgierig dan bang zijn.

Ga goed voorbereid op reis.

Bereidt u voor op een ruwe zee tijdens de reis. Indien u gevoelig bent voor zeeziekte, neem even contact op met uw huisarts voor een geschikt medicijn (en eventuele bijwerkingen daarvan). Om zeeziekte te vermijden, gebruik dan geen alcohol, tabak, overmatig drinken en vermijd benauwde ruimtes. Als u toch overvallen wordt, kunt u beter op het dek gaan zitten kijken naar de horizon dan uw ogen stijf dicht knijpen. Vreemd genoeg zult u zich beter voelen met een beetje voedsel als crackers of geroosterd brood in uw maag. Veel mensen vermijden juist eten om te voorkomen dat ze ziek worden, maar dat is dus niet aan te raden. Denkt u eraan dat als u last krijgt van zeeziekte het te laat is om medicijnen er tegen te slikken!

Kleding
Op uw reis komt u door verschillende temperatuurzones. In bijvoorbeeld Buenos Aires kunt u temperaturen tussen de 20° en 30° C verwachten, met een hoge vochtigheid gedurende de dag en ’s avonds wat koeler. In Ushuaia, de meest zuidelijke stad van Zuid-Amerika, staat een frisse wind en is het in deze zomermaanden tussen de plus 5° en 10° C. Op Antarctica zelf is het tijdens onze winter zomer en dat houdt in dat u temperaturen rond het vriespunt kunt verwachten. Het kan er zonnig zijn en redelijk warm (soms zelfs boven het vriespunt), maar het kan evengoed nat zijn met een straffe wind.

Enige tips om comfortabel en warm te blijven in koud weer: 
 • Uw buitenste waterdichte jas dient wel te kunnen ademen zodat uw lichaamsvocht wel weg kan en uw huid niet klam wordt.
 • Uw handen en voeten zijn de plekken van uw lichaam die van nature het snelst hun warmte verliezen. Houdt u deze dus ook warm en droog. Voor uw handen kunt u beter wanten gebruiken dan handschoenen.
 • Uw hoofd verliest ook snel veel warmte, dus zorg voor een pet, muts of zelfs een bivakmuts, waarmee u uw oren, voorhoofd, nek en kin kunt bedekken. Vergeet ook niet uw (wollen) sjaal mee te nemen, die naast uw nek ook een deel van uw gezicht kan beschermen bij tegenwind.
 • Zorgt u er voor dat u niet oververhit raakt door teveel lagen kleding.

Veiligheid
Denkt u er aan dat Antarctica en zijn habitat van nature ongastvrij, onvoorspelbaar en potentieel gevaarlijk is.
 • Houdt voldoende afstand tot dieren, zowel op het land als op zee.
 • Luister en houdt u zich aan de adviezen en instructies van de expeditieleiders. Dwaal niet af van de groep.
 • Loop niet over gletsjers of grote sneeuwvelden zonder de juiste uitrusting en ervaring, er is een grote kans dat u in verborgen scheuren valt.
 • Verwacht geen reddingsactie. Zelfvoorziening wordt vergroot en de risico’s verkleind door geluidsplanning, degelijke uitrusting en getraind personeel.
 • Betreed noodvluchtplaatsen alleen bij nood. Indien u gebruik maakt van de uitrusting of levensmiddelen van een schuilplaats, laat dit weten aan de dichtstbijzijnde wetenschappelijke basis indien de noodsituatie voorbij is.
 • Respecteer de rookverboden, met name rond gebouwen, en behoedt u voor brandgevaren. Dit is een serieus gevaar in het droge klimaat van Antarctica.
Handig om mee te nemen
Wij raden u aan het volgende mee te nemen: 
• Warme / waterdichte kleding
• waterdichte rugzak
• zonnebril
• verrekijker
• fototoestel / camera met voldoende film
• slippers voor onder de douche
• oordopjes
• stevige kniehoge rubberen laarzen met anti slip zool (soms ook aan boord verkrijgbaar) 

Tot slot 
 • Laat geen afval achter. Afval verbranden is verboden.
 • Verstoor en vervuil geen meren en stroompjes. Afgedankte materialen dienen op een juiste wijze verwerkt te worden.
 • Laat geen graffiti of ingekraste namen op rotsen e.d. achter.
 • Verzamel of neem geen biologische of geologische dingen als stenen, botten, eieren, fossielen en delen van gebouwen en dergelijke mee als souvenir.
 • Het is verboden de dieren te voederen of aan te raken of hen te benaderen of te fotograferen op een manier waardoor ze hun eigenlijke gedrag aan moeten passen. Met name tijdens het broed- en rui-seizoen dient u extra voorzichtig te zijn.
 • Beschadig geen planten door bijvoorbeeld er overheen te lopen, te rijden of te landen op bijvoorbeeld mos-velden of begroeide hellingen.
 • Houdt het geluid tot een minimum beperkt om te voorkomen dat de dieren schrikken.
 • Het is verboden om planten en dieren te importeren die niet tot de originele Antarctische habitat behoren. 
 • Mengt u zich niet in het wetenschappelijke onderzoek, de faciliteiten of de uitrusting. 
 • Aan boord geldt een rookverbod (ook in de hutten). U kunt uiteraard wel op het dek een sigaretje roken, maar zorgt u ervoor dat u uw filter niet overboord gooit. Het is uiteraard niet toegestaan om te roken op het achterdek en in de nabijheid van diesel/benzine, motoren en de rubberen Zodiacs. Houdt u s.v.p. rekening met de wensen van niet-rokers.
 • Diverse gebieden hebben een speciale, beschermde status gekregen vanwege hun speciale ecologische, wetenschappelijke, historische of andere waarde. Toegang tot dergelijke gebieden is verboden, m.u.v. degenen die een vergunning hebben verkregen van een nationale autoriteit.

Deze tips geven u een idee van wat u kunt verwachten tijdens uw reis en hoe u zich kunt voorbereiden. Let wel, het exacte programma van uw cruise hangt af van de lokale omstandigheden, de plots opduikende mogelijkheden en natuurlijk de aanwezigheid van de dieren. Soms moet de route verlegd worden of kan een havenplaats niet aangedaan worden.
Uit ervaring blijkt dat een flexibel programma essentieel is om u Antarctica op en top te laten beleven en zoveel mogelijk te zien. Geen van de reizen zijn hetzelfde, er is altijd wel een onverwacht element die uw reis zo uniek en bijzonder maakt!