Cruise St. Petersburg

Cruise St. Petersburg

Bekijk ons cruise aanbod Een cruise naar Sint Petersburg is een sprookje. Sint Petersburg is een eeuwenoude en indrukwekkende stad met vele kathedralen, paleizen, bruggen, musea en winkelcentr...

Bekijk ons cruise aanbod

 

Een cruise naar Sint Petersburg is een sprookje. Sint Petersburg is een eeuwenoude en indrukwekkende stad met vele kathedralen, paleizen, bruggen, musea en winkelcentra.

Flaneer op de wereldberoemde Nevski Prospekt, de prachtige boulevard, met imposante kerken, paleizen en winkels. Natuurlijk mag een bezoek aan de schitterende Hermitage vandaag niet ontbreken. De Hermitage is het grootste museum ter wereld en voor velen ook het mooiste.

Wilt u prachtige tuinen zien? Bezoek dan het Petershof, ook wel het Russische Versailles genoemd. Wat u ook wilt zien, er is genoeg te beleven tijdens een  Sint Petersburg.

Wilt u meer weten? Belt u dan met onze cruise experts via 088 - 501 8 501.

Bezienswaardigheden Sint Petersburg

Het is tijdens de cruise mogelijk om excursies te doen in Sint Petersburg. Om u een beeld te geven wat Sint Petersburg te bieden heeft is hieronder een lijst opgesteld van de bezienswaardigheden in Sint Petersburg.

 • Nevski Prospekt. Dit is de beroemdste boulevard van Sint Petersburg. Met vele bezienswaardigheden als paleizen en kerken, winkels, restaurants en hotels en leuke zijstraatjes om te wandelen. Zeker het eerste deel van de Admiraliteit tot aan het plotsjitsjad Vosstanija (Plein van de Opstand) is de moeite waard. De Nevski Prospekt heeft een lengte van 4,5 km en een breedte van 25 tot 60 meter.
 • Dekabsitenplein. Gelegen ten westen van de Admiraliteit met het beroemde standbeeld van Peter de Grote. Het paard en Peter zijn op ware grootte afgebeeld en staan op een granieten onderstuk van 1625 ton.
 • Isaak Kathedraal. Imposante Isaakkathedraal dat nu ingericht is als museum. De kathedraal is 101 meter hoog, 111 meter lang en 98 meter breed en bood plaats aan 14.000 gelovigen. Pas in 1858, na 40 jaar, vond de eerste dienst plaats. Sinds het gebouw in 1931 een museum werd, is de koepel de opmerkelijke slinger van Foucault geplaatst. De slinger geeft de rotatie van de aarde aan. Een bezoek aan de kathedraal is beslist alleen al om het prachtige interieur de moeite waard.
 • Warenhuis Gostiny Dvor. Het twee verdiepingen tellende geelwitte gebouw was een omvangrijk complex van tientallen verschillende winkeltjes. In 1967 werden de winkeltjes, inmiddels in handen van de staat, omgevormd tot een warenhuis met een voor westerse begrippen beperkt assortiment. De kwaliteit en het aanbod zijn in een valutawinkel (berjozka) beter. Een berjozka is een winkel waar u tegen betaling van westers geld drank, sigaretten, souvenirs en boeken kunt kopen. Sovjetburgers mogen niet in berjozkas winkelen.
 • De Brodskistraat. Bekende zijstraat van de Nevski Prospekt. De straat leidt naar het Plein der Kunsten, waar het Russische Museum centraal staat. Dit museum werd oorspronkelijk als paleis gebouwd voor grootvorst Michail, de jongste broer van de tsaar. In 1898 werd het gebouw als museum in gebruik genomen. Het is één van de voornaamste plaatsen waar Russische (schilder)kunst van vroeger en nu te bezichtigen is. Het herbergt meer dan 300.000 oude en moderne Russische kunstobjecten, verdeeld over drie gebouwen: het paleis, de Rossivleugel en het Benoisgebouw uit 1916.
 • De Petrus en Paulusvesting. Deze vestiging is gelegen op het Hazeneiland (Zakatsji ostrov) dat omringd wordt door het Kronverkkanaal en de rivier de Neva. De contouren van de vesting bestaan uit zes bastions, vernoemd naar Peter de Grote en vijf van zijn generaals, en zijn verbonden door stenen muren. Bij de buitenvesting, Kronverk geheten, is nu het Artillerie Museum gevestigd, waar wapenverzamelingen, uitrustingen en talloze uniformen te bezichtigen zijn. Binnen de vesting is ook de Petrus en Paulus Kathedraal gevestigd. Het is een hallenkerk met drie schepen die nauwelijks op de Moskouse of Oudrussische kerken uit deze periode lijkt. De klokkentoren met de gouden spits was, met zijn 122,5 meter, een tijd lang het hoogste bouwwerk. Nu heeft de televisietoren hem met een hoogte van 316 meter overtroffen
 • De Hermitage. Bestaat uit vijf verschillende gebouwen die met elkaar verbonden zijn. Het is het grootste museum ter wereld. De lichtgroene gevel met de talrijke witte zuilen grenst aan de Neva, het Paleisplein, het kanaal Mojka en de admiraliteit. Het voornaamste gebouw, het Winterpaleis, was vroeger de residentie van de tsaren. In 1754 begon Bartolomeo Rsatrelli aan de bouw in opdracht van tsarina Elisabeth, de dochter van Peter de Grote. Zij overleed echter vroegtijdig, zodat zij nooit het paleis bewoond heeft. Later trok Catherina de Grote zich hier terug. Dit barokke paleis, met 1050 zalen en 117 trappen werd onder Catharina de Grote opgeleverd. Tussen 1764 en 1775 werd het paleis uitgebreid met het smallere gebouw. Aan dit gebouw, de Hermitage (=kluizenaarshut), ontleent het museum zijn naam. De legende gaat dat Catharina haar kunstschatten voor zichzelf en de muizen verzamelde. (toegangsprijzen: ca. 60.000 roebel; ca. 30 minuten rijden vanuit de haven).
 • De Admiraliteit. Met zijn gouden top het snijpunt van drie grote prospecten, die in de vorm van een ster in het centrum beginnen. De eerste steen van de Admiraliteit, de werf van St. Petersburg, werd al na een jaar na de stichting van de stad in 1704 gelegd. Na de aanleg van de vesting moest de jonge stad direct een vloot krijgen. De natuurlijke situatie was bijzonder gunstig, omdat de vaargeul van de Neva hier het diepst was. Meer dan 100 jaar later kreeg de Admiraliteit het uiterlijk dat het gebouw nog steeds heeft. De 72 meter hoge toren van de Admiraliteit kwam na de verbouwing als zelfstandig onderdeel van het gebouw indrukwekkend naar voren. Boven op de vergulde spits doet een gouden schip dienst als weerhaan.
 • Yusupov paleis. In de jaren zestig van de 18de eeuw bouwde Vallin de la Mothe het Yusupov paleis aan het Mojkakanaal. Het was een geschenk van Catharina II aan vorstin Tatjana Joesoepova. Hier vermoordde vorst Feliks Joesoepov in december 1016 de mysticus Raspoetin. Het gele, in de 19de eeuw classicistisch verbouwde paleis is heel opvallend vanwege het witte gevelportaal met zes zuilen. De Joesoepovs waren één van de rijkste families van Rusland. De kunstschatten van de familie, die vooral aan de Hermitage zijn geschonken, waren beroemd.
 • Het baroktheater. Waar nog steeds concerten worden uitgevoerd, is eveneens zeer fraai. Er worden rondleidingen door het gebouw gegeven, waaronder een ‘Raspoetinrondleiding’ met wassenbeelden van Joepoepov en Raspoetin. 

Geschiedenis van Sint Petersburg

Sint Petersburg, Petrograd en Leningrad zijn drie namen voor één en dezelfde stad in wisselende tijden. Leningrad is bijna drie eeuwen oud. Tot de Eerste Wereldoorlog heette de stad Sint Petersburg (in de volksmond “Piter).

1703 wordt het stichtingsjaar van Leningrad genoemd. Peter de Grote had namelijk in 1703 gebiedsuitbreiding verworven en liet een vesting op deze plek bouwen vanwege de gunstige strategische ligging. Deze vesting is de Petrus-en-Paulus vesting, vernoemd naar de apostelen. 

Peter de Grote wilde de stad laten dienen als voorbeeld voor het moderne Rusland. In 1712 werd Petersburg, nog geen 10 jaar oud, al uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van Rusland. De gehele hofhouding, het diplomatieke korps, handelaren en edellieden moesten allen naar de nieuwe stad trekken.

In 1725, het jaar dat Peter de Grote overleed, had de stad al 40.000 inwoners en de groei ging door. Sint Petersburg ontwikkelde zich in de 19de eeuw verder. De eerste fabrieken verschenen in de stad. De bekendste is de Poetikov fabriek, nu Kirov Staalfabriek geheten. 

Toen in 1914 de Duitse legers tegenover de Russische legers stonden, werd de Duits klinkende naam Sint Petersburg officieel veranderd in het Russische Petrograd. De oorlog bracht het land economisch aan de rand van de afgrond. Op 25 oktober 1917 grepen de bolsjewieken onder leiding van Vladimir Lenin de macht. In 1924, na de dood van Lenin, werd Petrograd omgedoopt in Leningrad, als eerbetoon aan de leider van de revolutie. Moskou werd na de revolutie weer de hoofdstad van het land.

Leningrad heeft zwaar geleden onder de aanvallen van de Duitse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hitlers legers heeft uiteindelijk 900 dagen, tot januari 1944 de stad belegerd. De Duitsers wilden de stad uithongeren en verwoesten. Volgens Sovjet-statistieken heeft de belegering aan 650.000 mensen het leven gekost. Leningrad kreeg voor het heldhaftig gepleegde verzet de eretitel Heldenstad. Na de oorlog is de zwaar beschadigde stad weer opgebouwd. Vele gebouwen kregen ook weer de oorspronkelijke functie terug.

In juni 1991 koos een meerderheid van de bevolking van Leningrad voor naamswijziging van de stad. Leningrad heet tegenwoordig weer Sint Petersburg.

Bijgeloof van de Russen: schenk nooit een even aantal bloemen. Dit brengt ongeluk. Voor geluk: spuug drie keer over uw linkerschouder en klop vervolgens drie keer op hout.

 

Nuttige tips

Geld
U kunt in Sint Petersburg tijdens de excursies overal terecht met Amerikaanse dollars of euro’s. Gaat u op eigen gelegenheid van boord af (heeft u zelf een visum geregeld), dan raden wij u aan om Russische roebels aan te schaffen. Deze kunt u inwisselen in het havengebouw. Houd u er rekening mee dat er nauwelijks Engels wordt gesproken in Sint Petersburg.

Winkelen
Winkels zijn over het algemeen geopend van 11.00-19.00 uur of 20.00 uur. Warenhuizen, berjozki en westerse winkels zijn vaak eerder en langer geopend. In principe zijn alle winkels tijdens de lunch (van 14.00-15.00 uur) gesloten en tevens op zondag.

Eén van de drukste winkelstraten is de Nevsky Prospekt. Als u winkelcentra wilt bezoeken in Sint Petersburg raden we aan de volgende warenhuizen te bezoeken:
 • Gostinyi Dvor: Het oudste en grootste warenhuis in Sint Petersburg,
 • Passazj: Het mooiste warenhuis, gelegen aan de Nevsky Prospekt,
 • Apraksin Dvor: Een historisch warenhuis dat tweedehands spullen verkoopt.
Souvenirs zijn leuk om mee naar huis te nemen. Typische soevenirs uit Sint Petersburg zijn: matrjosjka’s, houten eieren, lakdoosjes, boekjes, broches, houtsnijwerk, wollen kleden, sieraden van barnsteen en elektrische samovars.


Vervoer

Een taxi krijgen in Sint Petersburg is erg moeilijk. Als het u lukt om een taxi op straat te ‘vangen’, is hij nooit goedkoop. Taxi’s van het model Volga zijn geelachtig-groen en hebben een zwart-wit geblokte band aan de zijkant. Als ze vrij zijn, kunt u achter de vooruit een klein groen licht zien branden. 

Voor de hotels en enkele restaurants vindt u altijd een hele groep taxichauffeurs die hun diensten aanbieden tegen een verhoogd tarief. Vaak is het voor hen de enige mogelijkheid om iets te verdienen. Voor een paar hotels staan Volvo of Mercedes taxi’s die met een meter rijden.

Het snelste vervoersmiddel is de metro, deze rijdt van 05.30 uur tot 01.00 uur. De prijzen zijn vanwege de inflatie voortdurend aan verandering onderhevig. Er zijn geen kaartjes, u koopt een plastic munt. Wisselautomaten vindt u in de hal van ieder metrostation. 

Een bijzonder verschijnsel in het stadsverkeer zijn de ‘trolleybussen’, bussen met een elektrische bovenleiding. De bussen rijden, net als de trams, van 05.30 uur tot 01.20 uur. In de bus moet u een kaartje bij de conducteur kopen. Meestal is het erg druk, geef daarom het geld aan iemand die in de buurt van de conducteur staat. Het kaartje komt dan uw kant op, vervolgens dient u dit in een automaat van een gaatje te voorzien. Het is eveneens mogelijk van te voren bij een kiosk meer kaartjes tegelijk te kopen.

Post
Het hoofdpostkantoor bevindt zich op Ulitsa Pochtamptskaya 9, ten zuidwesten van de Isaak Kathedraal.

Tijdsverschil
Het is in Rusland 2 uur later dan in Nederland en België, ook ‘s zomers want de zomertijd gaat op dezelfde datum in als bij ons.

Visum
Wanneer u niet met de excursie meegaat, krijgt u ook geen visum en is het alleen mogelijk om een kijkje in de terminal te nemen (u dient uw paspoort dan tijdelijk af te geven).Wanneer u met de excursie meegaat, krijgt u automatisch een stempel in uw paspoort: uw visum voor een dag.

Bij het van boord gaan ontvangt u een rood plastic kaartje van de douane. Deze dient u weer in te leveren wanneer u terugkeert aan boord. Bij verlies dient u ter plaatse een boete van $50 te betalen.

Fotograferen en filmen in Sint Petersburg
Wanneer u in Pushkin/ Petershof (Zomerpaleis) wilt fotograferen of filmen, dient u daarvoor te betalen. Wanneer u niet wenst te betalen, dient u uw fototoestel/videocamera in te leveren en later weer op te halen. Grote tassen dienen tevens te worden afgegeven, kleine tassen niet.

Het is verboden om militaire installaties, infrastructuur, radiozenders, energiebedrijven, tunnels en bruggen te fotograferen/filmen. Met het laatste verbod neemt men het in St Petersburg met een overvloed aan mooie bruggen niet zo nauw.

Toeristeninformatie
Op Nevsky Prospekt 86 in Dom Aktyor, ‘het huis van de acteurs’.

Veiligheid
Ook in Sint Petersburg zijn zakenrollers actief. Let vooral op uw spullen bij drukke plaatsen.

Vliegveld Sint Petersburg
Vliegveld Pulkovo ligt op een afstand van ca. 20 km van de stad.

Ligplaats cruiseschip
Uw cruiseschip ligt in de Sea Commercial Port, Main Gate, pier 32 of 33.

In de terminal vindt u een wisselkantoor, cafetaria, winkel en een CD winkel.

U dient eerst door de douane te gaan. Wanneer u het havengebouw uitloopt, ziet u direct de excursiebussen staan.
  
Taxi’s dienen gereserveerd te worden. Taxi’s mogen niet bij het cruiseschip komen. Er rijdt een havenbus die u tot het eind van de haven brengt. Aan het eind van de haven staan vaak enkele taxi’s, maar dit is niet altijd het geval. 

Enthousiast geworden over Sint Petersburg? Bekijk dan ons aanbod voor een cruise naar Sint Petersburg.