Cruise Reykjavik

Cruise Reykjavik

Reykjavik Biedt een uitgebreid scala aan bezienswaardigheden, of u nu geïnteresseerd bent in kunst, buitenactiviteiten, sport of een wandeling door de stad. Reykjavik is de hoofdstad van de rep...

Reykjavik

Biedt een uitgebreid scala aan bezienswaardigheden, of u nu geïnteresseerd bent in kunst, buitenactiviteiten, sport of een wandeling door de stad. Reykjavik is de hoofdstad van de republiek IJsland en ligt aan de voet van de berg Esja. De inwoners zijn werkzaam in de visserij en fabrieksindustrie, als aanvulling op de gebruikelijke handel en dienstverlening welke hoofdsteden eigen is, hoewel er een grote variëteit is aan lichte industrie. Reykjavik is het landelijke centrum voor handel en transport, overheidsinstellingen, onderwijs en sociale- en gezondheidsdiensten. Opvallend is dat Reykjavik ook één van de belangrijkste vissershavens van het land is. Er zijn veel opvallend helder geschilderde, veelkleurige gebouwen in Reykjavik, want de IJslanders schijnen een voorliefde te hebben voor een enorme kleurenvariatie wanneer zij hun huizen schilderen.

Geschiedenis

Toen Ingölfur Arnarson (IJslandse eerste kolonist) de zuidkust van IJsland naderde, gooide hij twee balken overboord en zwoer dat hij op de plaats waar ze aan land zouden spoelen zijn boerderij zou bouwen. Hij vond ze terug op de plaats die nu Reykjavik heet en vestigde er zich in 874. Hij noemde de plek Reykjavik ('rookbaai'), omdat hij stoom zag oprijzen uit de hete bronnen in de omgeving. In tegenstelling tot de naam is de stad volledig rookvrij sinds alle huizen verwarmd worden door geothermisch water. De boerderij van Ingölfur stond tussen de plekken waar tegenwoordig de City Hall en de oude haven liggen.

Reykjavik ontwikkelde zich pas tot een stad aan het eind van de 18de eeuw. Tot die tijd bestond het dorp uit een handvol boerderijen, maar rond het midden van de 18de eeuw begon deze kleine gemeenschap zich uit te breiden rond de wolververij, - weverij en touwfabriek van politieofficier Skúli Magnússon (wiens standbeeld op de hoek van Adalstræti staat).

Toen Reykjavik in 1786 stadsrechten kreeg, leefden er ongeveer 170 inwoners. Hierna groeide het dorpje langzaam maar zeker en binnen een paar decennia verhuisden (of werden er ingesteld) de regeringszetels en de onderwijsinstanties er heen, zoals het Althing (parlement), het hooggerechtshof, de president, de bisschopszetel, de Latijnse school en de theologische school. In 1844 werd de enige drukpers in het land verplaatst van Videy naar Reykjavik. De universiteit van IJsland werd in 1911 in Reykjavik opgericht.

Destijds waren er ongeveer 12.000 inwoners. De groei van de stad heeft voor het merendeel in de 20ste eeuw plaatsgevonden. Sinds de Tweede Wereldoorlog is zij extreem snel gegroeid met tegenwoordig ca. 106.000 inwoners op een oppervlakte van maar liefs 994 km².

Bezienswaardigheden

Reykjavik en het omliggende gebied bieden een uitgebreid scala aan bezienswaardigheden, of u nu geïnteresseerd bent in kunst, buitenactiviteiten, sport of een wandeling door de stad om de atmosfeer en de inwoners te leren kennen.

 • Zwembaden. Er zijn in Reykjavik vele openbare zwembaden en allen gebruiken geothermisch water van natuurlijke hete bronnen. Voor de houders van de Reykjavik Toeristenkaart is de toegang gratis. De meeste zwembaden hebben naast binnen- en buitenbaden met 'hot spots' tevens whirlpools, solariums en sauna.
 • Botanische tuin In de botanische tuin vindt u IJslandse flora en duizenden geïmporteerde bomen en planten (geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00-22.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-22.00 uur).
 • Familiepark incl. kinderboerderij en Viking Themapark Er is een familiepark en kinderboerderij, waar tevens een Viking Themapark en boerderijpark bij hoort. (dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur).
 • Austurvöllur. Austurvöllur, een klein plein in het centrum van de stad, is het hart van Reykjavik. Tegenover het pleintje staat het 19de eeuwse AlÞingi (Parlementsgebouw), één van de oudste gebouwen van IJsland. Op het midden van het plein staat een standbeeld van Jón Sigurðsson (1811-79), de nationale held die IJsland hielp aan haar onafhankelijkheid, die zijn volledig kreeg in 1944.
 • Dómkirkjan. Naast de AlÞingi staat Dómkirkjan, een kleine charmante stenen Lutherse kerk. Achter de kerk, naast het stadshuis, ligt een natuurlijke vijver, Tjörnin. De ene hoek van de vijver bevriest nooit; hier zorgen de thermale bronnen voor warm water en dit maakt het het hele jaar door aantrekkelijk voor vogels.
 • Bernhöftstorfa wijk Aan het Lækjartorg plein, aan de rechterzijde, is de Bernhöftstorfa wijk, een kleine heuvel met kleurrijke twee etages hoge houten huizen uit het midden van de 19de eeuw. Voor 1½ eeuw huist er in het grootste gebouw de oudste universiteit van IJsland, Menntaskólinn í Reykjavik, waar al velen afgestudeerd zijn.
 • Austurstræti. Ten westen van het Lækjartorg plein is Austurstræti, een winkelstraat waar u het hoofdpostkantoor aan uw rechterzijde vindt. U kunt hier bus 10 of 110 nemen voor een 20-minuten durende rit naar Arbæjarsafn (het openluchtmuseum), een 'dorpje' met 18de en 19de eeuwse huizen. (geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-18.00 uur).
 • Hallgrímkirkja. De Hallgrímkirkja domineert het stadsbeeld. De bouw van deze grijze stenen kerk duurde meer dan 40 jaar en was volledig in de jaren 80. De kerk biedt een mooi panoramisch uitzicht over de stad en de buitenwijken.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Reykjavik

 • De Gullfoss of de Gouden Waterval Dit is de meest bekende waterval van IJsland en tevens de meest gepubliceerde. Het Thingvellir National Park Dit is zowel geologisch als historisch een zeer interessante plaats. Hier kwam in 930 het eerste IJslandse parlement bijeen.
 • Strokkur Geyser Dit is de actieve geiser die om de paar minuten 20 meter hoog spuit.
 • De Blue Lagoon De Blue Lagoon is omgeven door lava. Er is een taxfree winkel en er zijn goede faciliteiten om de lagoon van buiten te bekijken en te fotograferen. Het water van de lagoon is 37-39 ºC en rijk aan mineralen. Het staat bekend om zijn helende werking. De blauwe kleur, de stoom en de 4 meter hoge lavamuur zorgen voor een uniek geheel.

Nuttige tips Reykjavik

Tourist Card
Er is de Reykjavik Tourist Card die u voor 1 dag kunt aanschaffen (ca. 990 ISK). Het geeft u onbeperkt gebruik van de stadsbus binnen Reykjavik en gratis toegang tot maar liefs 7 openbare zwembaden. De Reykjavik Card geeft u tevens gratis toegang tot de volgende musea en galleries in Reykjavik: National Gallery of Iceland ( met een collectie IJslandse kunst), The Ásgrímur Jónsson Collection, Reykjavik Art Museum (Kjarvalsstaðir, The Ásmundur Sveinsson Sculpture Museum, Harbour House), Árbæjarssafn ' Reykjavik Museum, The Culture House, The Árni Magnússon Institute, Sigurjón Olafsson Museum en Asi Art Museum. Tevens geeft het gratis gebruik van de Reykjavik Municipal Bus Company, Reykjavik Thermal Swimming Pools en The Family Park & Reykjavik Zoo. Tevens krijgt u verschillende kortingen op allerlei artikelen en services. U krijgt bij aanschaf van de kaart een boekje met daarin alle kortingen vermeld. De kaart is verkrijgbaar in het City Hall Information Center, de toeristeninformatie (Bankastræti 2), bij sommige hotels, pensions en guesthouses, bij het BSI-busstation, in de musea en in de zwembaden.

Winkelen
Het winkelgebied in het centrum van Reykjavik kunt u verdelen in meerdere delen: Het gebied rond Austurstræti en Hafnarstræti, waar vooral winkels met souvenirs en wol te vinden zijn- Het gebied aan de Vesturgata, waar meerdere kunst- en handwerkgaleries te vinden zijn - Laugavegur en Bankastræti zijn de belangrijkste winkelstraten met ontelbare winkels, waaronder designerkleding - Tussen Laugavegur en Hallgrimskirkja ligt de Skolavordustigur, met ook weer veel kunst- en handwerkgaleries. In Reykjavik bevindt zich tevens IJsland's grootste winkelcentrum, Kringlan. In totaal herbergt Kringlan ongeveer 90 winkels. Het is geopend van maandag t/m woensdag van 10.00-18.00 uur, donderdag 10.00-21.00 uur, vrijdag 10.00-19.00 uur, zaterdag 10.00-18.00 uur en op zondag zijn sommige winkels geopend van 13.00-17.00 uur. Op zaterdag en zondag is er in het centrum naast de haven tevens de vlooienmarkt Kolaportid van 11.00-17.00 uur.

Vervoer
Er zijn lokale bussen in Reykjavik. Er dient gepast betaald te worden (ca. ISK 150) ook door Buitenlandse bezoekers. Toon het gepaste bedrag en gooi het in het doorzichtige kastje naar de chauffeur. Er kan absoluut niet gewisseld worden. Wilt u overstappen, vraag dan om een 'biljet', een klein geel papiertje, wat u éénmalig binnen 45 minuten weer op een andere bus kunt gebruiken. Er zijn in IJsland 600 à 700 taxi's waarvan de meeste uiteraard in Groot-Reykjavik. De tarieven zijn gestandaardiseerd en de prijs wordt door een taximeter bepaald.

Ligplaats schip
Cruiseschepen liggen op een afstand van ca. 5 minuten lopen van het centrum van Reykjavik.