Cruise Helsinki

Cruise Helsinki

Helsinki Ontdek deze stad dmv een Sightseeing Tour of op een ongebruikelijke manier, dmv een rondrit met de tram en geniet van de natuurlijke bouwstijl. In bijna geen enkel land is de hoofdstad oo...

Helsinki

Ontdek deze stad dmv een Sightseeing Tour of op een ongebruikelijke manier, dmv een rondrit met de tram en geniet van de natuurlijke bouwstijl. In bijna geen enkel land is de hoofdstad ook meteen de voornaamste toegangspoort tot de rest van het land. Maar omdat Finland over land nauwelijks bereikbaar is, lopen alle toegangswegen (als we de tweede haven Turku even buiten beschouwing laten) via Helsinki.

Helsinki is een grote stad en tegelijkertijd ook weer niet. Doordat de stad heel open is gebouwd, met ruime water- en groenpartijen tussen de gebouwen, lijkt Helsinki behoorlijk groot, hoewel de stad nog geen half miljoen inwoners telt. Aan de andere kant lijkt de stad juist niet groot, omdat er geen wolkenkrabbers te vinden zijn. Dat is in de eerste plaats de verdienste van de vele beroemde Finse architecten, die een heel eigen, heldere stijl hebben ontwikkeld, die - hoewel af en toe bijna monumentaal - altijd in overeenstemming is met de natuur en haar proporties. Ook de onbekommerde vrolijkheid van de inwoners weerspiegelt zich in de gebouwen van Helsinki.

Vanuit het centrum kunt u ongehinderd over de uitgestrektheid van de zee uitkijken, waar u waarschijnlijk uw eigen cruiseschip kunt zien. 

Bezienswaardigheden


 • Korkeasaari (dierentuineiland). Meer dan 1000 dieren in de meest noordelijk gelegen dierentuin van Europa. Specialiteit: beren (te bereiken met de bus naar het eiland Mustikkamaa, daar verder over een voetgangersbrug).
 • Finlandia hal. Deze concert- en congreshal is ontworpen door de beroemde Alvar Aalto en werd tussen 1971 en 1975 opgetrokken uit wit marmer. Hier is de belangrijke slotakte van de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa ondertekend. In 1992 is de hal geheel gerenoveerd. De twee concertzalen, die plaats bieden aan 2000 toeschouwers, hebben een uitstekende akoestiek, zoals vele muziekliefhebbers al weten.
 • Kallio kerk. Het beste voorbeeld van Finse Jugendstil staat aan de noordkant van de Unioninkatu (Lars Sonck, 1912). In het interieur van de Kallio kerk bevinden zich ornamenten in Art Nouveau-stijl. Het carillon speelt een melodie van Sibelius.
 • Kauppatori (marktplein). Wanneer u met het schip in Helsinki aankomt, ziet u het marktplein dat recht voor u ligt. Het plein is zo dicht bij de haven dat de producten, vooral vis en groente, hier zelfs rechtstreeks vanaf het schip verkocht worden.
 • Op de Kauppatori bevinden zich ook een paar koffietentjes waar u even kunt gaan zitten voor een korte pauze. De overdekte markt Kauppahalli dateert nog uit de tsarentijd. Als u met uw rug naar het water op het marktplein staat, ziet u aan uw linkerkant, voor het begin van de boulevard, het standbeeld van Havis Amanda, het symbool van Helsinki en een fontein. Daar tegenover staat rechts op de hoek het presidentiële paleis en meer naar links het stadhuis, met daarachter de weg naar het Senaatsplein. (Markturen: Kauppatori 06.30-14.00 uur; Kauppahalli maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur, zaterdag van 08.00-14.00 uur).
 • Olympisch Stadion. Het stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1940, die echter vanwege de oorlog pas in 1952 in Helsinki werden gehouden. Voor het stadion staat het monument voor Paavo Nurmi, de legendarische lange afstandsloper. In het stadion bevindt zich een jeugdherberg. Vanuit de toren (72 meter lift) heeft u een schitterend uitzicht over de stad.
 • Temppeliaukio (rotskerk). Één van de grootste bezienswaardigheden van Helsinki ligt iets buiten het centrum, tussen de straten Temppeli- en Lutherinkatu, in het stadsdeel Voor-Töölö (Etu-Töölö). In een rotsheuvel werd van bovenaf door middel van explosieven een ruimte gecreëerd die met een koepel van glas en koper werd afgedekt. De muren bestaan uit onbedekte rotswanden. Deze archaïsche ruimte straalt veel rust uit en is zeer geschikt voor een meditatiepauze (op de achtergrond klinkt altijd muziek van Sibelius). De architecten Timo en Tuomo Suomalainen voltooiden dit belangrijke Finse bouwwerk in 1969.
 • Senaatsplein. De classicistische gebouwen op het Senaatsplein werden tussen 1820 en 1850 gebouwd naar ontwerpen van de Berlijnse architect Carl Ludwig Engel. Precies in het noorden staat de Domkerk (Tuomiokirkko). Op de trappen voor de kerk (met uitzicht over de stad) zitten altijd jongeren, want links ervan wordt het plein begrensd door de universiteit. Deze werd vanuit Turku hierheen verplaatst nadat de universiteit daar in vlammen was opgegaan. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als ambtswoning voor de gouverneur van de tsaar. Tegenover de universiteit staat het gebouw waaraan het plein zijn naam dankt: hier zetelde in de tsarentijd de senaat van het land, tegenwoordig zijn er ministeries in het gebouw gevestigd. In het midden van het plein kijkt het beeld van tsaar Alexander II uit over de haven.
 • Station. Tijdloos, mooi voorbeeld van Finse Jugendstil. Het belangrijkste werk van Eliel Saarinen, die ook professor was aan de kunstnijverheidsschool van Düsseldorf.
 • Suomenlinna Vestingeiland. Een zeer goed bewaard gebleven vestingcomplex uit de 18de eeuw, dat Finland moest beschermen voor aanvallen vanaf zee, maar dat in 1808 tijdens de oorlog met de Russen zonder verzet werd opgegeven. Tegenwoordig is het een historisch-militair museum met een restaurant en zwemgelegenheid. (In 15 minuten te bereiken per boot; geregelde verbinding vanaf het marktplein).
 • Uspenski Kathedraal. Als u ten oosten van de markt over de brug gaat, treft u de Uspenski Kathedraal aan met zijn vergulde koepels. Door de ‘vreemde’ bouwstijl steekt deze in 1868 voltooide kerk erg af tegen de omgeving. De kathedraal is daarmee ook een duidelijk symbool voor de oostelijke invloed in Finland en voor de tolerantie van de Finnen.

Nuttige tips


Helsinki Card

Het is aan te raden om de Helsinki Card aan te schaffen. Daarmee kunt u per openbaar vervoer reizen (ook in de naburige steden Vantaa en Espoo), maar heeft u ook toegang tot ongeveer 50 musea en bezienswaardigheden. Met deze kaart kunt u ‘s zomers en ‘s winters op zondag deelnemen aan sightseeingtours. De kaart is verkrijgbaar bij het plaatselijke toeristenbureau, bij het kamerbemiddelingsbureau op het Centraal Station, bij hotels en reisbureaus.

Rondrit tram

Een ongebruikelijke, maar aanbevelenswaardige manier om de stad te leren kennen is een rondrit door de stad met de tram, lijn 2 en 3. Hiervoor hoeft u alleen een gewoon tramkaartje te kopen. Op het centraal station van Helsinki is bij de informatiebalie een folder verkrijgbaar in het Engels en Duits, waarin alle opmerkelijke zaken langs de route precies beschreven staan. De route van lijn 2 en 3 (voorheen lijn 3T en 3B) loopt langs vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

Sightseeing Tour

Andere sightseeingtours vertrekken per bus vanaf het station. Ook zijn er bustochten die beginnen bij de Silja- resp Finnjet/Viking-terminal aan de haven.
Bij de toeristenbureaus kunt u gratis wandelroutes krijgen en tevens informatie over fietstochten en -verhuur.

Winkelen

Behalve de al genoemde Kauppatori heeft Helsinki nog twee andere markten, waar behalve fruit, groente, vis ook bloemen en sierkunstwerk worden verkocht.
Hakaniementori ligt in het stadsdeel Hakaniemi (Unioninkatu, in noordelijke richting over de brug, dan rechts de Hakeniemenranta in). Vooral op de bovenverdieping van deze markthal heeft u een grote keus aan souvenirs. Een kleine, maar goede markt is Töölöntori, bijna aan het noordelijke uiteinde van de Runeberginkatu.
Hietalahdentori, de vlooienmarkt van Helsinki, is te vinden op het gelijknamige plein ten zuidwesten van de Oude Opera.
De Filialen van bekende Finse merken als Littala, Marimekko, Arabia, Aerikka enz. bevinden zich aan beide zijden van de Esplanadi. Andere goede (en dure) winkels en warenhuizen zijn gevestigd in de winkelcentra aan de Aleksanterinkatu (vlakbij het stationsplein).
De belangrijkste winkelstraten zijn de autovrije Iso Roobertinkatu, de noord- en zuid Esplanaden, Kaisaniemenkatu, Aleksanterinkatu en het zuidelijk deel van de Mannerheimintie met het grote winkelcentrum Forum (die is tevens op zondag van 12.00-18.00 uur geopend) en de warenhuizen Sokos en Stockmann. De Kapteeninkatu telt diverse antiekwinkeltjes en boetiekjes. Verderop gaat deze straat over in de Korkeavuorenkatu.
De winkels zijn in het voetgangersgebied onder het station geopend van 10.00-22.00 uur.
Souvenirs: glas, porselein, stoffen van Marimekko, kleding, placemats en tassen van poppana (een fijn lintweefsel), houtsnijwerk, gouden, zilveren of bronzen Kalevaia sieraden, Ryijy of andere geweven wandkleden, Vuokko kleding en Puukko messen.

Vervoer

Er is een goed bus-, metro- en tramnetwerk in Helsinki. Met de Helsinki Card kunt u onbeperkt van het openbaar vervoer gebruik maken.

Post

Postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Hier kan ook getelefoneerd worden.
Het hoofdpostkantoor ligt aan Mannerheiminaukio 1, tegenover het treinstation.

Vliegveld

De luchthaven van Helsinki, Vantaa Airport, ligt ca. 16 km van de stad.